Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs de beste automobilist kan schade oplopen. Schade aan uw auto, maar ook lichamelijke schade. Dit type schade noemen we letselschade. Ook letsel door een medische fout of bijvoorbeeld een ongeluk op het werk valt onder letselschade.
In veel gevallen hebt u recht op een schadevergoeding. Wij leggen u uit hoe wij voor u de letselschade claimen in slechts 3 stappen.
Waarom rechtsbijstand bij letselschade?
Bij een klein ongeval bent u misschien geneigd om de gemaakte letselschade direct met de tegenpartij af te handelen. Dit lijkt immers makkelijker en sneller. U loopt dan echter het risico dat u allerlei schadeposten over het hoofd ziet. Dat zou zonde zijn. Ook zal de tegenpartij mogelijk wel rechtsbijstand inschakelen en met een flinke schadeclaim bij u aankloppen.
Het is dus belangrijk om rechtsbijstand in te schakelen om te krijgen waar u recht op hebt.
Claim letselschade in 3 stappen:
Zoals gezegd helpen wij u bij de letselschadeclaim in 3 stappen.
Stap 1: het opvragen van medische informatie
Zodra de tegenpartij aansprakelijk is gesteld, gaan wij over tot het claimen van de letselschade. We moeten dan bewijzen welk letsel u heeft opgelopen. Hiervoor vragen wij meestal uw medisch dossier op bij de huisarts en eventuele specialisten. Dit is het bewijs van de opgelopen letselschade. U mag uw dossier altijd inzien en als er informatie in uw dossier staat die u niet wilt delen met de tegenpartij, kunt u dit aangeven. Geen probleem. Wij zijn er om u te helpen.
Stap 2: het opstellen van de schadeclaim
Als vaststaat welk letsel u door het ongeval heeft opgelopen, dan inventariseren wij uw schade. De schade kan uit allerlei schadeposten bestaan. Is er materiële schade, immateriële schade, of beide? Soms is ook al duidelijk dat er schade in de toekomst is doordat u bijvoorbeeld u werk niet meer kunt doen en inkomsten misloopt. Of omdat u in de toekomst medische kosten gaat maken of huishoudelijke hulp nodig hebt.
Zodra wij dit met u in kaart hebben gebracht en de aansprakelijkheid vaststaat, wordt de letselschadeclaim ingediend. De schadeclaim vormt het uitgangspunt voor de onderhandelingen met de verzekeraar.
Stap 3: de schadeberekening
Er zijn enorm veel mogelijke schadeposten om rekening mee te houden bij het claimen van letselschade. In de berekening staan:
- Kosten die u al hebt gemaakt, zoals voor spoedzorg;
- Kosten die u nog zult gaan maken, zoals toekomstige medische en/of psychische zorg of het mislopen van inkomsten door arbeidsongeschiktheid;
- Immateriële kosten van bijvoorbeeld emotionele schade. Dit wordt vertaald naar smartengeld.
U kunt de berekening zelf inzien, zodat u een goed beeld hebt van de letselschadeclaim die wij namens u gaan indienen.
Wij zullen ons echter inspannen om zo veel mogelijk posten vergoed te krijgen. Bovendien kunt u de kosten voor onze begeleiding verhalen op uw verzekeraar. Hierdoor hoeft u van het ontvangen bedrag niets meer af te dragen, en is onze bijstand voor u gratis. Wel zo fijn. Lees meer op onze pagina ‘kosten’.
Letselschade advocaat in Utrecht en Amsterdam
Bent u slachtoffer en wilt u uw letselschade claimen? Een letselschadeadvocaat van Joosten Advocaten helpt u graag.
Neem contact met ons op voor advies over het afhandelen van uw letselschade.