Letselschade in het verkeer oplopen

Er vinden dagelijks honderden verkeersongevallen plaats. Soms is er alleen voertuigschade, maar ook regelmatig raken mensen gewond. Als u letselschade oploopt in het verkeer, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding.

Kop-staartbotsing

Bij een aanrijding van achteren, een kop-staartbotsing, is de achterop komende automobilist aansprakelijk voor het verkeersongeval. Hij heeft namelijk een verkeersfout gemaakt door onvoldoende afstand te houden. Als u door een achterop aanrijding nek- en schouderklachten heeft gekregen, ook wel whiplash genoemd. U heeft dan meestal recht op een schadevergoeding bij een whiplash.

Voetgangers en fietsers

Voetgangers en fietsers worden als zwakke verkeersdeelnemers gezien. Omdat zij kwetsbaar zijn in het verkeer, kent de wet een speciale regeling. Bij een aanrijding met een motorvoertuig als een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt de fietser of voetganger altijd minimaal 50% van zijn schade vergoed, ook al heeft hij eigen schuld.

Passagier van auto en opzittende brommer / motor

Als u tijdens het verkeersongeval als passagier meereed in een auto of achterop een motor of brommer zat, krijgt u uw schade bijna altijd vergoed, ook als de bestuurder fout was. Als niet meteen duidelijk is welke partij schuldig is aan het ongeval, dan geldt de schuldloze derdenregeling.

U kunt als schuldloze passagier dan zelf een partij aanwijzen die uw schade moet vergoeden. De aangewezen partij kan dan later, als de aansprakelijkheid duidelijk is geworden en deze niet bij haar ligt, de uitgekeerde schade verhalen op de andere verzekeraar. De aangewezen verzekeraar schiet de schade dus voor. Met deze regeling probeert de wet te voorkomen dat u als slachtoffer lang moet wachten met het claimen van schade als er een discussie is over de aansprakelijkheid.

Eenzijdig ongeval

Als u als bestuurder van een auto of motor zelf een ongeval veroorzaakt en dus niet uw schade kunt claimen bij een andere partij, kunt u soms toch schadevergoeding krijgen. Dit geldt wanneer er op de auto of motor een in- of opzittendenverzekering is afgesloten. Deze verzekering keert bij letselschade direct uit, ongeacht wie er schuldig is. Ook bij een eenzijdig ongeval, waarbij u bijvoorbeeld van de weg bent geraakt of tegen een boom bent gereden, is het dus raadzaam om meteen contact met ons op te nemen, zodat wij uw recht op schadevergoeding kunnen onderzoeken.

Schakel altijd een gespecialiseerde letselschade advocaat in om u bij te staan. Joosten Advocaten beschikt over gekwalificeerde letselschade advocaten die u tijdens het hele letselschadeproces begeleiden. Neem vrijblijvend contact op om uw situatie te bespreken.

Onbekende dader

Als de dader of zijn voertuig onbekend of niet verzekerd is, kunt u een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Het fonds regelt de zaak alsof het een gewone verzekeringsmaatschappij is. Joosten Advocaten regelt de aanvraag en de schadeclaim voor u bij het Waarborgfonds.

Verkeersongeval tijdens werk

De werkgever is aansprakelijk voor een auto- of fietsongeval tijdens werktijd, bijvoorbeeld als u in opdracht van uw baas een pakket moet wegbrengen of op klantenbezoek gaat. De werkgever is verplicht om voor dit soort ongevallen een verzekering af te sluiten. In sommige gevallen is de werkgever ook aansprakelijk voor een verkeersongeval tijdens woon- werkverkeer, bijvoorbeeld als dit plaatsvindt als u van huis naar een klant rijdt.

Verkeersongeval kind

Een kind jonger dan veertien jaar wordt in de wet extra beschermd bij verkeersongevallen, omdat het de gevaren in het verkeer nog niet goed kan overzien. Bij een aanrijding met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer als een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt het jonge kind altijd 100% van haar schade vergoed, ook al lag de schuld geheel bij haar.

Openbaar vervoer

Er zijn speciale regels voor ongelukken in de tram, bus, metro en trein. Vaak wordt gezegd dat er een maximum aan de vergoeding zit. Op grond van Europees recht mag dat niet zomaar. Zo’n claim is wel snel verjaard. Neem dus direct contact met ons op als u een ongeval in het openbaar vervoer heeft meegemaakt.

Verkeersongeval in het buitenland

Als u in het buitenland een verkeersongeval krijgt, heeft u het recht om de zaak in Nederland te regelen. Iedere Europese verzekeraar moet voortaan in elk land een vestiging hebben. Wij kunnen u dus meteen helpen. Joosten Advocaten is aangesloten bij netwerken van internationale advocaten met veel expertise, waaronder PEOPIL, ATLA/AAJ en de ABA.

Claim uw schadevergoeding na een verkeersongeluk

Joosten Advocaten weet wegwijs in de vele regels van de verkeerswetgeving en streeft voor u naar een maximale vergoeding. Wij vragen het proces verbaal voor u op en dienen meteen een claim in bij de juiste verzekeraar. Dit bespaart u veel tijd en energie. Zo nodig zorgen wij voor getuigenverklaringen of laten we een ongevallenanalyse maken. Bent u zelf nog niet gehoord door de politie? Bel ons dan meteen.

Lees ook:

Neem contact op

Laat uw arbeidsrechtelijke zorgen aan ons over. Neem nu contact op met Joosten Advocaten. We zijn er om u te helpen.

Daarnaast hebben we gekwalificeerde arbeidsrechtadvocaten:

Bel 0800 55 444 56 of laat hieronder uw gegevens achter.