Letsel als passagier: is de bestuurder aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Wanneer u als passagier van een voertuig bij een verkeersongeluk betrokken raakt, wordt uw letselschade vergoed. Of u nou meerijdt achterop een motor, of passagier bent in een auto. Na een verkeersongeval als passagier wordt u namelijk aangemerkt als schuldloze derde.

Wie is er aansprakelijk?

Bij de meeste zaken in letselschade is het belangrijk om een partij aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. Wanneer u als passagier bij een verkeersongeval betrokken raakt, welke partij verantwoordelijk is voor het ontstaan van het ongeval.

Dankzij de regeling voor schuldloze derden komt u direct in aanmerking voor een schadevergoeding, ongeacht welke partij aansprakelijk is. Dit geldt ook wanneer de bestuurder van het voertuig waar u als passagier in meereed, later schuldig blijkt te zijn aan het veroorzaken van dit verkeersongeval.

Schuldloze derdenregeling

Als schuldloze derde bent u niet verwijtbaar bij het ongeval betrokken. U kunt dan direct uw schadevergoeding claimen, ook als er nog niet bepaald is wie er verantwoordelijk is voor het ongeval. Het is immers duidelijk dat u niet degene bent die aansprakelijk is.

Een schuldloze derde kan een schadevergoeding claimen bij elke verzekeraar die bij het ongeluk betrokken is. Die verzekeraar wordt dan aangemerkt als regelend verzekeraar. Van deze partij krijgt u de vergoeding voor uw schadeposten uitgekeerd.

De verzekeraars maken onderling uit welke partij aansprakelijk is. Zo nodig wordt de claim dan onderling doorgefactureerd. Voor u als slachtoffer is dit niet belangrijk, omdat u uw vergoeding dan al ontvangen heeft.

Doel van deze regeling

Met de schuldloze derdenregeling probeert de wet samen met de verzekeraars te voorkomen dat u als slachtoffer lang moet wachten op uw schadevergoeding als er een discussie is over de aansprakelijkheid. Er kan u immers geen verwijt worden gemaakt van het ontstaan van het ongeval.

De schuldloze derdenregeling geldt niet alleen voor passagiers maar kan ook door bestuurders ingezet worden, bijvoorbeeld in het geval van een kettingbotsing.

Letselschade advocaat in Utrecht en Amsterdam

Heeft u te maken met letselschade door een verkeersongeval? Een letselschadeadvocaat van Joosten Advocaten helpt u graag met de afwikkeling van uw letselschadezaak.

Neem contact met ons op voor advies over het afhandelen van uw letselschade.