Eigen risico verhalen op tegenpartij

Floortje Bol Juridisch medewerker

Een ongeval is altijd ingrijpend. Extra vervelend is het als u schade oploopt. Denk hierbij aan materiële schade aan uw auto of fiets, maar ook aan fysieke schade. Die fysieke schade wordt letselschade genoemd. De medische kosten hiervoor vallen meestal onder de basisverzekering, dus hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Maar wat als u door deze schadeclaim bij uw zorgverzekering een eigen risico moet betalen?

Tegenpartij aansprakelijk voor uw eigen risico

Wanneer u moet betalen voor het eigen risico van uw verzekering, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor deze kosten.

Weinig kosten? Ook indienen!

Als u letsel oploopt door de schuld van een ander, is diegene aansprakelijk. De kosten die u maakt door het ongeval kunt u dan verhalen op de tegenpartij. Meestal is deze partij verzekerd en loopt de schadevergoeding dus via de verzekering. Nu vallen veel medische kosten onder de basisverzekering, maar als u met een eigen risico zit, zult u toch een rekening krijgen. In dat geval kunt u het eigen risico verhalen op de tegenpartij. Ook als het ongeval niet ernstig is, kunt u een schadevergoeding indienen. De kosten kunnen echter hoger oplopen dan u verwacht. Naast directe medische kosten kunt u denken aan:

  • Misgelopen inkomsten door ziekte;
  • Reiskosten of parkeerkosten als u naar de huisarts of het ziekenhuis moet;
  • Geen gebruik kunnen maken van een al betaalde cursus of sportschoolabonnement;
  • Een hondenuitlaatservice;
  • Medische hulpmiddelen;
  • Niet-betaalde hulp van familie, vrienden of buren.

Hoe verhaal ik het eigen risico op de tegenpartij?

Als u de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen voor uw letselschade, kunt u dit zelf schriftelijk doen. Joosten Advocaten kan u helpen deze brief op te stellen. Zo slaat u geen mogelijke schadeposten over en ontvangt u een zo hoog mogelijke vergoeding. De kosten voor uw rechtsbijstand kunt u meestal ook verhalen op de tegenpartij. Zo bent u zelf geen geld kwijt aan het vervelende ongeval.

Wilt u meer weten over het eigen risico verhalen op de tegenpartij? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer tijdens een vrijblijvend gesprek.