Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan. Dat mag alleen wanneer de werkgever goede redenen voor ontslag heeft.

Een voorbeeld van een ontslagreden is ontslag wegens disfunctioneren. Als uw werkgever overweegt u te ontslaan wegens disfunctioneren, is het cruciaal om uw rechten te kennen. Bij Joosten Advocaten bieden we gespecialiseerd advies en begeleiding tijdens deze uitdagende periode, bijvoorbeeld bij het aanvechten van uw ontslag of het onderhandelen over een transitievergoeding.

Wat is disfunctioneren?

Disfunctioneren verwijst naar het niet voldoen aan de gestelde verwachtingen en eisen van een functie. Dit kan zich uiten in verschillende aspecten van het werk, zoals prestaties, gedrag, samenwerking, of het behalen van doelstellingen.

Enkele concrete voorbeelden van disfunctioneren zijn:

Onterechte beoordeling van disfunctioneren

Het komt vaak voor dat werkgevers een werknemer willen ontslaan wegens disfunctioneren, terwijl hier geen geldige reden voor is.

De meest voorkomende onterechte ontslagredenen voor disfunctioneren zijn ontslag na:

Als u wordt ontslagen, heeft u meestal recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. Dit geldt ook wanneer u wordt ontslagen door disfunctioneren.

Procedure ontslag wegens disfunctioneren

Uw werkgever dient een verzoek tot ontbinding van uw contact in bij de kantonrechter. Daar moet uw werkgever goed kunnen onderbouwen waarom er sprake is van disfunctioneren. Voor deze onderbouwing is een aantal voorwaarden opgesteld, welke zijn opgenomen in artikel 7:669 van het Burgerlijk Wetboek.

Hierin staat bijvoorbeeld dat uw werkgever u tijdig op de hoogte moeten stellen van uw disfunctioneren en dat u voldoende mogelijkheid gehad moet hebben om uw prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld door het opstellen van een verbeterplan.

Joosten Advocaten staat u bij in deze procedure, voor het aanvechten van uw ontslag. Onze arbeidsrechtadvocaten nemen het contact met uw werkgever op zich en beoordelen uw ontslagvoorstel. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Transitievergoeding na ontslag

Vaak heeft u recht op een transitievergoeding als u wordt ontslagen wegens disfunctioneren. De transitievergoeding is een soort ontslagvergoeding, waar u voor in aanmerking komt als uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigt.

Zolang er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van uw kant, heeft u recht op de transitievergoeding. Zelfs als het ontslag wordt veroorzaakt door disfunctioneren.

Bent u ontslagen wegens disfunctioneren? Er gelden strenge eisen. In de video hieronder legt arbeidsrechtadvocaat Pierre van Geffen uit waar u rekening mee moet houden.

Heb ik recht op een WW-uitkering na ontslag wegens disfunctioneren?

Ja, in de meeste gevallen heeft recht op een WW-uitkering nadat u bent ontslagen wegens disfunctioneren. Echter, er zijn een paar uitzonderingen.

Als het disfunctioneren het gevolg is van opzettelijk wangedrag, dan kan het zijn dat u geen recht hebt op een WW-uitkering. Het UWV zal beoordelen of u in aanmerking komt voor een WW-uitkering op basis van de specifieke omstandigheden van het ontslag.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Heeft u juridische ondersteuning nodig op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te ontdekken hoe wij u kunnen bijstaan. Als u geïnteresseerd bent in juridische ondersteuning in Amsterdam, kunt u onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam bekijken.

Wilt u direct en vrijblijvend contact met een in ontslagrecht gespecialiseerde advocaat?

Vul het contactformulier in of bel gratis 0800 55 444 56.

Neem contact op

Laat uw arbeidsrechtelijke zorgen aan ons over. Neem nu contact op met Joosten Advocaten. We zijn er om u te helpen.

Daarnaast hebben we gekwalificeerde arbeidsrechtadvocaten:

Bel 0800 55 444 56 of laat hieronder uw gegevens achter.