Fietsongeval: wie is aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

De fiets is een makkelijk vervoermiddel. In Nederland zijn er volgens de laatste schattingen ongeveer 22,3 miljoen fietsen te vinden. Daarmee is ons land bij uitstek hét fietsland ter wereld.

Maar waar veel fietsen zijn, gebeuren helaas ook fietsongevallen. Een fietser kan behoorlijke letsels oplopen als gevolg van een fietsongeval. Op de fiets ben je immers kwetsbaar. Bent u slachtoffer van een fietsongeval of wilt u meer informatie over de aansprakelijkheid? U leest er meer over in dit blog.

Zwakke verkeersdeelnemer

Als fietser ben je kwetsbaar. Met name in de buurt van gemotoriseerde voertuigen, kan een fietser zich makkelijker in een onveilige positie bevinden. Volgens de Nederlandse wet worden fietsers daarom gezien als zwakke verkeersdeelnemers en extra beschermd.

Voor aansprakelijkheid na een fietsongeluk kunnen we onderscheid maken tussen verschillende situaties:

  • Aanrijding tussen twee fietsers
  • Aanrijding fietser en auto
  • Ongeval met elektrische fiets
  • Als voetganger aangereden door fietser

Aanrijding tussen twee fietsers

Een ongeval waarbij twee fietsers met elkaar in aanraking komen wordt aangemerkt als een aanrijding tussen twee zwakke verkeersdeelnemers. Als u de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen voor de letselschade, dan dient u te bewijzen dat de tegenpartij verantwoordelijk is voor de opgelopen schade.

Aanrijding fietser en auto

In tegenstelling tot een fietser, wordt een automobilist gezien als een sterke verkeersdeelnemer. Als u als fietser wordt aangereden door een auto, wordt u als zwakke verkeersdeelnemer beschermd. Een fietser hoeft de aansprakelijkheid van de automobilist niet te bewijzen, maar enkel de betrokkenheid aan te tonen. Het is aan de automobilist om zich dan te verdedigen, als deze in veronderstelling is dat hij niks aan de aanrijding had kunnen doen.

Als een automobilist kan aantonen niet verantwoordelijk te zijn voor de aanrijding, dan is deze alsnog voor minimaal 50% aansprakelijk. De overige aansprakelijkheid, en daarmee de verantwoordelijkheid voor de schade, is dan voor de fietser.

Ongeluk elektrische fiets

Een ongeluk op de elektrische fiets komt helaas vaker voor. Voor een ongeluk met een elektrische fiets gelden wel dezelfde regels als een reguliere fiets. De Nederlandse wet maakt hierin geen onderscheid. Dit geldt voor zowel het slachtoffer van een fietsongeval met een elektrische fiets, als de veroorzaker met een elektrische fiets.

Als voetganger aangereden door fietser

Het kan voorkomen dat u als voetganger wordt aangereden door een fietser. Voor een voetganger geldt, net als voor een fietser, dat deze wordt aangemerkt als zwakke verkeersdeelnemer. Bij letselschade door een aanrijding met een fietser kan er sprake zijn van de volgende situaties:

  • De fietser is verantwoordelijk. Als een fietser wordt afgeleid door het gebruik van een mobiele telefoon, en u wordt als voetganger aangereden, dan is de fietser aansprakelijk.
  • U bent beiden aansprakelijk. Als een fietser door rood rijdt, en u loopt door rood, dan bent u beiden aansprakelijk.

Letselschadeadvocaat Amsterdam en Utrecht

Als u te maken krijgt met letselschade is het verstandig om zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat in te schakelen. De letselschadeadvocaten van Joosten Advocaten helpen u graag.

U doet er goed aan om meteen contact met ons op te nemen en geen inhoudelijk contact te onderhouden met de verzekeraar van de wederpartij. Wij regelen dan de complete afwikkeling voor u. Neem gerust contact op voor een gratis persoonlijk advies.