Heeft u recht op een schadevergoeding na een ongeval met een fatbike of elektrische fiets?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Ja, als u letselschade heeft opgelopen door een ongeluk met een fatbike of elektrische fiets, dan kunt u een schadeclaim indienen. In dit blog leest u hoe u dit kunt aanpakken en waar u recht op heeft.

Aansprakelijkheid bij een ongeluk met een elektrische fiets of fatbike 

Bij een ongeval met een fatbike of elektrische fiets is het essentieel om de aansprakelijkheid vast te stellen. Volgens artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek kan de bestuurder van het voertuig aansprakelijk worden gehouden voor de schade die door het ongeval is veroorzaakt. Het is belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen, zoals getuigenverklaringen, foto’s van de plaats van het ongeval en medische rapporten. 

Opgevoerde fatbikes en elektrische fietsen

Als u slachtoffer bent van een ongeval veroorzaakt door een opgevoerde fatbike of elektrische fiets, kan dit aanzienlijke gevolgen hebben. Het is belangrijk om uw rechten te kennen en de schade te verhalen op de verantwoordelijke partij. Een fatbike die is opgevoerd of een gashendel heeft in plaats van (alleen) trappers, is niet toegestaan op de openbare weg en kan niet verzekerd worden tegen aansprakelijkheid. Dit betekent dat de bestuurder van zo’n fatbike zelf de schade moet vergoeden. Het kan ook zijn dat de opgevoerde fatbike is omgekeurd bij de RDW en officieel een motorvoertuig is geworden. Dan kunt u de schade verhalen op de WAM-verzekeraar (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) van het voertuig. Veel jongeren beseffen echter niet welke financiële risico’s zij nemen door op een opgevoerde fatbike te rijden. 

Schadevergoeding en smartengeld

Een schadeclaim kan bestaan uit zowel materiële als immateriële schade. Materiële schade omvat bijvoorbeeld medische kosten, verlies van inkomen en kosten voor huishoudelijke hulp. Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, vergoedt pijn, verdriet en een verminderd levensgenot als gevolg van het ongeval en het letsel. Wilt u weten hoe smartengeld wordt berekend? Lees meer.

Hoe Joosten advocaten u kan helpen 

Bij Joosten Advocaten staan wij klaar om u te ondersteunen bij het indienen van een schadeclaim na een fatbike-ongeluk. Wij bieden deskundig advies en persoonlijke begeleiding om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Als advocatenkantoor werken wij uitsluitend voor slachtoffers, niet voor verzekeringsmaatschappijen, en stellen wij uw belang altijd voorop. Wij zijn sinds 1987 expert op het gebied van letselschade. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.