Wat als iemand is doorgereden na een aanrijding?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Slachtoffer zijn van een aanrijding is erg vervelend. Wellicht heeft u schade aan uw auto of fiets, of nog erger, fysiek letsel opgelopen. Het is dan erg vervelend als de veroorzaker van de aanrijding is doorgereden. Bovendien is het doorrijden ook nog eens strafbaar.

Wat kunt u het best doen na een aanrijding, als de veroorzaker is doorgereden?

Doorrijden na ongeval strafbaar

Doorrijden na een ongeval is in principe strafbaar. Het is begrijpelijk dat de bestuurder schrikt na een aanrijding. Daarom is er een regel, die inhoudt dat een veroorzaker zich tot maximaal 12 uur na het ongeval nog mag melden bij de politie, zonder daarvoor vervolgd te worden.

Deze regel geldt echter niet voor het achterlaten van iemand in nood. De aanrijder is te allen tijde verplicht om iemand in nood te helpen.

Slachtoffer van aanrijding

U bent zelf slachtoffer van een aanrijding, waarbij de veroorzaker is doorgereden. Als u in de gelegenheid was of bent, noteer dan alle informatie die u weet, waaronder het kenteken, een beschrijving van de bestuurder of andere personen die aanwezig waren, en wat er is gebeurd.

Doe vervolgens melding bij de politie. De politie kan dan namelijk een onderzoek starten. Het kan helaas voorkomen dat u er zelf niets meer van weet, maar wellicht zijn er getuigen die zich melden.

Dader blijft onbekend

Wanneer de politie niet kan achterhalen wie het ongeval heeft veroorzaakt, dan blijft de dader onbekend. In dat geval kunt u een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Deze partij is in het leven geroepen voor slachtoffers die schade oplopen door het toedoen van een onbekende derde partij.

Het Waarborgfonds Motorverkeer behandelt uw zaak dan gewoon alsof u een claim indient bij een verzekeringsmaatschappij. Laat u hiervoor eerst goed informeren door een letselschadeadvocaat om te voorkomen dat u onderdelen van de claim mist.

Smartengeld na ongeval

Naast schade aan uw voertuig en fysiek letsel, kunt u door een aanrijding ook mentale schade oplopen. Deze schade wordt ook wel immateriële schade genoemd. Bij immateriële schade kunt u denken aan pijn en gederfde levensvreugde. Wellicht heeft u rijangsten ontwikkeld, of heeft u verdriet omdat u uw hobby niet meer kunt uitoefeningen. Deze schade wordt gecompenseerd met een immateriële schadevergoeding, oftewel smartengeld.

De hoogte van het smartengeld is van verschillende omstandigheden afhankelijk en wordt bepaald aan de hand van de toedracht van het ongeval, de aard van het letsel en de gevolgen daarvan.

Letselschadeadvocaat na verkeersongeval

Bent u slachtoffer van een verkeersongeval en heeft u rechtshulp nodig? Of heeft u andere juridische vragen over het claimen van schade na een aanrijding? Onze deskundige verkeersongeval advocaten staan paraat om u te helpen. Bel ons nu voor gratis advies.

Neem vrijblijvend contact op met Joosten Advocaten. Wij helpen u graag verder.