De proeftijd is een periode waarin zowel u als uw werkgever kunnen bepalen of de functie en samenwerking bevallen. Tijdens deze periode gelden echter minder strenge regels rondom ontslag. Ziek worden tijdens uw proeftijd kan veel vragen oproepen over uw rechten en plichten. Wat gebeurt er als u ziek wordt tijdens uw proeftijd? Dit blog biedt inzicht in de regels, rechten en gevolgen van ziekte tijdens de proeftijd, en helpt u beter voorbereid te zijn op deze situatie.
Wat zijn de regels bij ziekte tijdens de proeftijd?
Tijdens de proeftijd gelden bijzondere ontslagregels. Normaal gesproken kan een werkgever niet zomaar een zieke werknemer ontslaan, maar in de proeftijd ligt dit anders. Uw werkgever mag tijdens de proeftijd besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, zelfs als u ziek bent geworden. Er zijn echter enkele belangrijke uitzonderingen:
- Wanneer een werkgever zich niet aan de wettelijke regels rondom het inzetten van een proeftijd houdt.
- Wanneer een werkgever geen ”goed werkgeverschap” hanteert en misbruik maakt van de situatie.
Regels rondom proeftijd
Het is wettelijk vastgelegd in welke gevallen een werkgever wel of geen proeftijd mag toepassen. Die regels zijn als volgt:
- Ongeldige proeftijd: als de proeftijd niet aan de wettelijke eisen voldoet, kan het ontslag onterecht zijn.
- Goed werkgeverschap: de werkgever moet zich houden aan de basisregels van goed werkgeverschap.
- Discriminatie op basis van ziekte: ontslag mag niet plaatsvinden enkel omdat u ziek bent.
Geldige proeftijd en goed werkgeverschap
Een proeftijd is alleen geldig als deze aan alle wettelijke regels voldoet:
- Geen proeftijd bij contracten van zes maanden of korter.
- Maximaal één maand bij contracten van meer dan zes maanden en minder dan twee jaar.
- Maximaal twee maanden bij contracten van twee jaar of langer of bij onbepaalde tijd.
Daarnaast moet de werkgever zich tijdens de proeftijd aan de regels van goed werkgeverschap houden. Dit betekent onder andere zorgvuldig omgaan met beslissingen, geen misbruik maken van de machtspositie, en medewerkers gelijk behandelen.
Wat zijn de gevolgen van ontslag tijdens ziekte in de proeftijd?
Als u tijdens de proeftijd wordt ontslagen terwijl u ziek bent, kan dit verschillende gevolgen hebben. U heeft mogelijk recht op een Ziektewet-uitkering. Het UWV beoordeelt uw situatie en beslist of u recht heeft op een uitkering.
Voorbeeld
Stel dat u tijdens uw proeftijd ziek wordt en uw werkgever besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als de proeftijd geldig is en de werkgever de regels van goed werkgeverschap heeft gevolgd, kan het ontslag standhouden. Echter, als het ontslag puur gebaseerd is op uw ziekte, kan dit als discriminatie worden gezien en mogelijk worden aangevochten.
Bent u ontslagen en heeft u juridische hulp nodig?
Heeft u nog vragen over ziekte tijdens de proeftijd? Of wilt u direct en vrijblijvend contact met een arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat? Joosten Advocaten helpt u graag verder. Vul direct het contactformulier in of bel gratis 020 – 330 79 50.