Als werknemer is uw salaris van groot belang. Werken kan natuurlijk leuk zijn, uitdaging bieden en voldoening geven, maar er zijn maar niet veel mensen te vinden die hun baan ook zonder salaris zouden behouden.
Met het stopzetten of inhouden van een salaris heeft een werkgever dus veel invloed op het leven van een werknemer. Maar: mag dit zomaar? In welke gevallen mag een werkgever uw salaris inhouden?
Salaris korten of uitstellen
Helaas voor werknemers: er zijn verschillende situaties waarin een werkgever het recht heeft een salaris te korten of uit te stellen. Bijvoorbeeld wanneer u wegblijft van werk zonder goede reden, stelselmatig te laat komt en zo minder uren werkt of hebt deelgenomen aan een staking. Uw werkgever hoeft u dan niet voor deze gemiste uren te betalen.
Is het inhouden van salaris rechtmatig?
Dat uw werkgever uw loon in sommige situaties in mag houden, hoeft niet te betekenen dat dit ook in uw geval rechtmatig is. Er zijn namelijk veel uitzonderingen en voorschriften verbonden aan het inhouden van salaris.
Een werkgever moet een dossier met bewijs verzamelen om het korten van een salaris te kunnen onderbouwen. Dit is in veel gevallen onzorgvuldig of zelfs niet gedaan. U kunt dan het advies van een arbeidsrechtadvocaat inschakelen, bijvoorbeeld om uw werkgever te verzoeken het salaris uit te betalen.
Salaris inhouden bij ziekte
Wanneer u langdurig ziek bent, moet uw werkgever u in principe twee jaar lang doorbetalen. Wel is het (afhankelijk van de cao) mogelijk dat uw werkgever uw salaris kort bij langdurige ziekte.
Het is toegestaan om maximaal 30% van het loon in te houden tijdens ziekte, tot twee jaar lang. Na deze periode is het voor een werkgever mogelijk om u te ontslaan.
Salaris inhouden bij schorsing
Wanneer uw werkgever besluit dat u geschorst wordt, bijvoorbeeld wegens een overtreding van huisregels of misdraging tijdens het werk, mag het loon niet ingehouden worden. Dit in tegenstelling tot de gedachte bij veel werkgevers, die verwachten in het recht te staan bij het inhouden van het salaris.
Heeft uw werkgever u geschorst of hebt u door een probleemsituatie op uw werk geen salaris ontvangen? Neem dan contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten.
Wat kunt u doen bij een inhouding van uw salaris?
Als uw werkgever heeft besloten om uw loon niet of enkel gedeeltelijk uit te betalen, is het verstandig om advies in te winnen van een deskundige.
Wilt u meer weten over de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te begrijpen hoe wij u kunnen helpen. Als u ook geïnteresseerd bent in de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam, kunt u onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam raadplegen.
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies of een kennismaking.