Frans Joosten was over dit onderwerp te beluisteren in een uitzending van BNR.
Het ging over een patiënt die na een hartoperatie zijn gehoorapparaat was kwijtgeraakt. Waarschijnlijk is dit gebeurd nadat een broeder na een behandeling een aantal spullen van het ziekenhuiskastje had opgeruimd. De broeder had met slangetjes gewerkt die verpakt waren. Het is te veronderstellen dat bij het opruimen van de verpakking het gehoorapparaat is kwijtgeraakt.
Exoneratiebeding
De patiënt dient een klacht in bij het ziekenhuis. Het ziekenhuis wijst de klacht af en beroept zich op het exoneratiebeding. Dit beding houdt in dat een ziekenhuis nooit aansprakelijk is voor de spullen van anderen. De Raad van Bestuur van het ziekenhuis geeft aan dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor het beheer van persoonlijke spullen.
Zorgplicht
Frans Joosten geeft in de uitzending van BNR aan dat een patiënt in beginsel inderdaad zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen spullen. Als het ziekenhuis echter heeft gezegd dat de patiënt voor zijn eigen veiligheid het gehoorapparaat bij de hand moet houden, dan heeft het ziekenhuis ook een zorgplicht. Als het gehoorapparaat hiertoe op het ziekenhuiskastje moet liggen dan is er voor het ziekenhuis een extra zorgplicht.
Frans Joosten raadt de patiënt aan alle argumenten op een rij te zetten, en eventueel te dreigen met een gang naar de rechter.
De patiënt moet aangeven dat het exoneratiebeding niet keihard is. Omdat het gehoorapparaat niet ergens anders gelegd kon worden is in dit geval extra oplettendheid van het ziekenhuis ook vereist.
Rechter
De bovengenoemde argumenten zijn waarschijnlijk sterk genoeg om het ziekenhuis op andere gedachten te kunnen brengen. Anders kan de patiënt de zaak aan de rechter voorleggen. Het hangt dan van de feiten af wat rechter gaat beslissen.
Heeft u vragen over dit onderwerp dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.