Werkgever aansprakelijk voor vliegtuigcrash

Frans Joosten Advocaat letselschade, verzekeringsrecht en arbeidsrecht, oprichter

Het bedrijf Alko Research uit Roggel is door de rechtbank in Roermond aansprakelijk gehouden voor het overlijden van haar directeur door een vliegtuigongeluk in 2009.

In oktober 2009 stortte een vliegtuigje met daarin directeur Paul Evers (de piloot van het vliegtuigje) en financieel directeur Henk Hendriks van Alko Research neer in de buurt van Weert. Beide inzittenden overleefden de crash niet.

De weduwe van de heer Hendriks stelt Alko Research aansprakelijk en eist dat Alko Research de schade aan haar vergoedt die door het overlijden is ontstaan.

Alko Research wijst de aansprakelijkheid van de hand, zij vindt dat het om een ongeval tijdens woon-werkverkeer gaat. Ook vindt zij, omdat de oorzaak van de crash niet vaststaat, dat de werkgever niets te verwijten valt en er ook om die reden geen aansprakelijkheid is.

De rechtbank vindt dat het hier wel om een dienstreis gaat. De beide mannen waren met het vliegtuigje gegaan omdat het om een spoedafspraak in Duitsland ging. De werkgever is daarom aansprakelijk en moet de schade die is ontstaan door het overlijden van de heer Hendriks aan zijn weduwe vergoeden.