Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Volgens het WODC gaven in 2022 zo’n 1,8 miljoen werkenden aan last te hebben van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Heeft u te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Laat niet zomaar over u heen lopen. U kunt met behulp van een arbeidsrecht advocaat melding maken hiervan.
Wij begrijpen dat dit soort situaties complex en emotioneel beladen kunnen zijn. Daarom vinden we het belangrijk om goede begeleiding te bieden tijdens het hele proces. Hieronder vindt u belangrijke informatie over onze diensten en wat u kunt verwachten.
Wat is grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer omvat alle vormen van gedrag die de persoonlijke integriteit van werknemers aantasten en die niet passen binnen de normen en waarden van een respectvolle werkomgeving.
Het Nederlandse arbeidsrecht kent verschillende wetten en richtlijnen die erop toe zien dat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voorkomen wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Arbeidsomstandighedenwet, de Algemene wet gelijke behandeling en de Wet op de ondernemingsraden. In veel gevallen is grensoverschrijdend gedrag strafbaar.
Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag
Bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer wordt vaak gedacht aan seksuele intimidatie of machtsmisbruik. Echter zijn er meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag.
Ze hebben allemaal iets gemeen: de ander wordt schade toegebracht.
We lichten de meest voorkomende beschuldigingen toe:
Pesten
Pesten op de werkvloer verwijst naar herhaaldelijk negatief gedrag dat gericht is op één of meerdere werknemers en dat tot doel heeft deze personen te intimideren, vernederen, isoleren of buitensluiten.
Voorbeelden van pestgedrag
- Een groep collega’s negeert u systematisch tijdens vergaderingen en sociale evenementen, waardoor u zich buitengesloten en geïsoleerd voelt.
- Uw leidinggevende maakt herhaaldelijk denigrerende opmerkingen over uw uiterlijk of uw prestaties, waardoor u zich vernederd en geïntimideerd voelt.
Seksuele intimidatie
Seksuele intimidatie op de werkvloer omvat ongewenst seksueel gedrag dat als bedreigend, beledigend of vernederend wordt ervaren door de persoon tegen wie het gericht is.
Voorbeelden seksuele intimidatie
- Uw collega maakt regelmatig seksueel getinte opmerkingen tegen u en maakt ongepaste fysieke toenaderingen, zelfs nadat u herhaaldelijk heeft verzocht daarmee te stoppen.
- Uw leidinggevende biedt u een promotie aan in ruil voor seksuele gunsten, waardoor u zich gedwongen voelt tot ongewenste intimiteiten om professioneel te kunnen groeien.
Discriminatie
Discriminatie op de werkvloer verwijst naar het onrechtmatig behandelen van werknemers op basis van bepaalde kenmerken, zoals geslacht, ras, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, religie of etniciteit.
Voorbeelden discriminatie
- U heeft gesolliciteerd voor een functie en u wordt afgewezen vanwege uw leeftijd, ondanks het feit dat u gekwalificeerd bent voor de baan.
- U wordt regelmatig gepest en buitengesloten door collega’s vanwege uw seksuele geaardheid, wat resulteert in een vijandige werkomgeving.
Agressie
Agressie op de werkvloer verwijst naar elke vorm van gedrag dat bedreigend, vijandig of gewelddadig is en gericht is tegen collega’s, leidinggevenden, klanten, of anderen in de werkomgeving.
Voorbeelden agressie
- U wordt bedreigd met fysiek geweld door een boze collega tijdens een conflict over werk gerelateerde kwesties.
- Een klant wordt agressief en verbaal gewelddadig tegen u tijdens een confrontatie over de kwaliteit van de geleverde diensten.
“Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer omvat alle vormen van gedrag die de persoonlijke integriteit van werknemers aantasten en die niet passen binnen de normen en waarden van een respectvolle werkomgeving.”
Wanneer kan grensoverschrijdend gedrag tot ontslag leiden?
Grensoverschrijdend gedrag kan tot ontslag leiden wanneer het gedrag ernstig genoeg is om de arbeidsrelatie onherstelbaar te beschadigen. Er ontstaat dan een onwerkbare werksituatie.
Dit kan onder meer het geval zijn bij herhaaldelijk of grof wangedrag, waarbij de werkgever niet adequaat heeft ingegrepen.
Wat te doen bij grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?
Het aankaarten van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is niet makkelijk. U brengt namelijk veel tijd door op uw werk en met uw collega’s. Schakel daarom altijd de hulp in van een gekwalificeerde arbeidsrechtadvocaat voordat u melding maakt van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Een arbeidsrechtadvocaat van Joosten adviseert u over de stappen die u kunt zetten om grensoverschrijdend gedrag te melden. U kunt daarmee planmatig te werk gaan en uw kans op slagen vergroten.
Stappen bij grensoverschrijdend gedrag
- Documenteer het gedrag: Houd een gedetailleerd verslag bij van het grensoverschrijdende gedrag dat u heeft ervaren.
- Meld het bij uw leidinggevende: Bespreek uw klachten met uw leidinggevende of de HR-afdeling van uw bedrijf.
- Start een klachtenprocedure: Als interne maatregelen niet tot een bevredigende oplossing leiden, kunt u een formele klachtenprocedure te starten.
Wij raden u aan om altijd een arbeidsrecht advocaat in te schakelen en daarmee uw kans op slagen te vergroten. Naast het adviseren over de stappen die u kunt zetten, begeleiden de arbeidsrechtadvocaten van Joosten Advocaten u door het hele proces dat daarna volgt en staan we u te allen tijde bij.
We kunnen u helpen bij het beoordelen van gedragscodes, het opstellen van interne klachtprocedures en het begeleiden van (extern) onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag.
Ik word beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, wat nu?
Een beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag door uw werkgever kan serieuze gevolgen hebben. Uw werkgever moet deze beschuldiging dan ook goed kunnen onderbouwen. Wordt u beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag? In de onderstaande video vertelt arbeidsrecht advocaat Pierre van Geffen u meer over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Hulp bij grensoverschrijdend gedrag
Bij Joosten Advocaten staan we klaar om u te helpen bij alle aspecten van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk en vrijblijvend gesprek.
Vul direct het contactformulier in of bel gratis 020 – 330 79 50.
Neem contact op
Laat uw arbeidsrechtelijke zorgen aan ons over. Neem nu contact op met Joosten Advocaten. We zijn er om u te helpen.
Bel 0800 55 444 56 of laat hieronder uw gegevens achter.