Er is maar één manier om te leren autorijden: in de praktijk. En eigenlijk gaat het zelden mis. Het kan echter voorkomen dat een lesauto betrokken raakt bij een ongeval met letselschade tot gevolg. Wij leggen u uit hoe het zit met de aansprakelijkheid bij letselschade in het geval van een lesauto. Zo weet u precies waar u aan toe bent – en hoe u het uzelf makkelijker maakt.
Het voorkomen van letselschade met een lesauto
De bestuurder van een lesauto rijdt meestal nog niet zo goed als de andere weggebruikers. Daarom zijn er allerlei oplossingen bedacht om autorijles zo veilig mogelijk te maken:
- De leerling rijdt altijd met een ervaren instructeur;
- De instructeur heeft aan de bijrijderskant pedalen waarmee hij/zij het rijden kan overnemen;
- Op de auto staat het bekende L-bord, zodat andere weggebruikers rekening kunnen houden met de lesauto.
Ongelukken met een lesauto komen door deze maatregelen niet zo vaak voor. Maar het is niet onmogelijk. Als de lesauto letselschade aanricht, moet er een schadevergoeding worden betaald. Hoe zit dit bij een lesauto, waarbij de bestuurder niet de eigenaar is van de auto en ook nog niet is verzekerd?
Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een lesauto?
Kort gezegd ligt de aansprakelijkheid meestal bij de instructeur of rijschool. Hij of zij is verplicht de auto(‘s) én de inzittenden te verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. De leerling is immers wel de bestuurder, maar niet de juridische bestuurder, omdat deze nog geen rijbewijs heeft. De letselschade van de tegenpartij zal dus worden vergoed door de WA-verzekering die de rijschool heeft afgesloten op de auto. Heeft de leerling of de rijinstructeur letselschade opgelopen, dan loopt de vergoeding hiervan via een eventuele inzittende verzekering en de eigen zorgverzekering.
De leerling is aansprakelijk voor de letselschade
Er zijn ook situaties waarin de leerling ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het ongeval:
- De leerling heeft alcohol of drugs gebruikt voor hij/zij in de auto stapte;
- De leerling heeft medicatie gebruikt die invloed heeft op de rijvaardigheid en heeft dit niet gemeld bij de instructeur;
- De leerling heeft een ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen (bijvoorbeeld doordat deze dronken op de scooter zat) en heeft dit niet gemeld bij de instructeur;
- De leerling gedraagt zich zo slecht achter het stuur dat de instructeur het ongeluk simpelweg niet kón voorkomen.
Als kan worden aangetoond dat de leerling zich niet aan de afspraken heeft gehouden, kan de aansprakelijkheid voor de letselschade deels bij hem of haar komen te liggen. De WA-verzekeraar vergoedt dan wel uw schade.
Een letselschadespecialist bij letselschade door een lesauto
Als letselschadespecialisten lopen wij met u het hele traject door. Wij beoordelen en onderbouwen de aansprakelijkheid en dienen de schadeclaim in. Als de tegenpartij aansprakelijk is, betaalt u bovendien niets voor onze rechtsbijstand. Deze kosten worden opgenomen in de schadevergoeding.
Wilt u een beroep op ons doen of hebt u vragen over aansprakelijkheid bij letselschade door een lesauto? Wij vertellen u graag meer. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.