Letsel in het zwembad: wie is aansprakelijk?

Alex Verhoeven Advocaat letselschade

In het zwembad kun je veel plezier beleven, maar je kunt er ook gemakkelijk letsel oplopen. Glijpartijen, wild spelende kinderen: een ongeluk zit in een klein (en glad) hoekje. Omdat verwondingen in het zwembad niet zeldzaam zijn, zetten we graag uiteen hoe het zit met de aansprakelijkheid. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Het voorkomen van letsel in het zwembad

Zoals gezegd is het niet moeilijk om in een zwembad gewond te raken. Het is er glad en er komen niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen die soms nét wat minder goed opletten. Zwembaden moeten daarom voldoen aan strenge eisen om de kans op letsel zoveel mogelijk te beperken:

  • Glijbanen en andere toestellen moeten worden gecontroleerd op basis van de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Het moet immers veilig zijn!
  • In het zwembad moet voldoende toezicht en begeleiding aanwezig zijn, met name op plekken waar veel kinderen in het water spelen.
  • De waterleidingen in het zwembad moeten twee keer per jaar worden gecontroleerd op de legionellabacterie. Dit moet door een gecertificeerd bedrijf worden gedaan.

Het zwembad kan dus al heel wat doen om de veiligheid te waarborgen.

Aansprakelijkheid bij letsel in het zwembad

Aansprakelijkheid is een complex onderwerp. Soms is het duidelijk: als u uit het niets een harde trap krijgt, is de dader aansprakelijk. Als de waterglijbaan instort, is het zwembad aansprakelijk voor uw letsel. Meestal is het echter minder duidelijk.

Ook als het zwembad zich aan bovenstaande eisen houdt, kan het aansprakelijk worden gehouden voor letsel. Als een bezoeker ondanks waarschuwingsborden een glijbaan fout gebruikt en hierdoor gewond raakt, kan de rechter bijvoorbeeld oordelen dat ook bovenaan de glijbaan toezicht had moeten worden gehouden. In dat geval is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid: zowel de bezoeker als het zwembad zijn aansprakelijk. Als u in een stuk glas stapt dat door een bezoeker op de grond is beland, kan de rechter oordelen dat het zwembad meer had moeten investeren in het schoonhouden van het gebouw. Zowel het zwembad als de bezoeker hadden beter moeten opletten en dus is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid.

Rechtsbijstand bij letsel in het zwembad

Bent u of is uw kind gewond geraakt in het zwembad en wilt u hiervoor het zwembad of een andere partij aansprakelijk stellen? Dan is het raadzaam om voor rechtsbijstand te kiezen. Zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op hebt; van een schadevergoeding voor de medische kosten tot smartengeld voor het psychische leed.

Het team van Joosten Advocaten brengt de situatie voor u in kaart en zet alle schadeposten op een rij. Vervolgens stellen wij de aansprakelijkstelling op en staan wij u bij tijdens het juridische proces. Zo staat u er niet alleen voor en rekent u op een zo hoog mogelijke vergoeding. De juridische kosten? Als de tegenpartij aansprakelijk is, moet deze ook de advocaatkosten betalen.

Wilt u meer weten over aansprakelijkheid in het zwembad of letselschadevergoeding in een andere situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer tijdens een vrijblijvend gesprek.