Uitzending BNR: aansprakelijkheid bij coronabesmettingen in vliegtuig

Floortje Bol Juridisch medewerker

Afgelopen weekend leidde een filmpje van een bomvol vliegtuig van Ryanair tot ophef, omdat er geen sprake was van 1,5 meter afstand tussen de passagiers. Stel dat de passagiers elkaar aan boord besmetten met het Corona virus? Wie is er dan aansprakelijk?

Frans Joosten was over dit onderwerp te beluisteren in een uitzending van BNR op donderdag 14 mei 2020.

Beluister het fragment hier:

Bij wie ligt de aansprakelijkheid?

De maatschappij moet zich houden aan de zorgplichten en regels die worden afgegeven door de landen waarop ze vliegen. Voor Nederland geldt 1,5 meter afstand. Andere landen hanteren 2 meter afstand, een samenscholingsverbod, geen grote groepen. Het is vragen om problemen als je zoveel mensen toelaat in het vliegtuig. Als een passagier besmet is dan kunnen de virusdeeltjes zich in record snelheid door de afgesloten ruimte verspreiden.

Wanneer de airline zich niet aan haar zorgplicht houdt, kan zij aansprakelijk worden gehouden voor eventuele besmettingen.

Geldt er een eigen verantwoordelijkheid voor de passagier?

Als passagier weet je van tevoren niet hoe vol het vliegtuig zal zijn. Natuurlijk heb je de vrijheid om uit te stappen als je wordt geconfronteerd met een enorme drukte. De kans is echter groot dat je de kosten van het ticket niet terug krijgt. Het Europese recht kent weliswaar een regeling waarbij je de vlucht bij bepaalde omstandigheden mag cancelen, maar je moet dat wel vooraf doen. Eenmaal in het vliegtuig ben je passagier en kun je niet meer cancelen. 

Kan de Nederlande marechaussee een bomvol vliegtuig weigeren?

In principe kan de Nederlandse marechaussee het vliegtuig weigeren. Ryanair is een Ierse maatschappij en valt onder het Europese recht. Een airline moet zich houden aan de regels die de overheid heeft gegeven. Er zijn richtlijnen waarmee de overheid kan bepalen of zij  landingsrechten ontzegt of bijvoorbeeld het toestel naar een afgescheiden plek vervoert en de passagiers een poosje in quarantaine houdt. De overheid heeft rechten, maar ook plichten om te voorkomen dat de toestellen te vol raken.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.