Vrienden helpen met klussen: wie is aansprakelijk voor letselschade?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Een nieuwe woning, verbouwing of een verhuizing: bij grote klussen komt het vaak voor dat vrienden en/of familie worden ingeschakeld om te helpen. In zulke situaties geldt: vele handen maken licht werk. Vaak wordt er bijgepraat over alledaagse zaken, waardoor het klussen ook een sociale aangelegenheid is. Het is dan ook niet gek dat vriendendiensten vaak voorkomen.

Bij een verbouwing of verhuizing horen soms zware werkzaamheden die niet zonder risico zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de volgende situaties: van de trap af lopen met een volle verhuisdoos, iets verven terwijl u op een instabiele steiger staat of het verplaatsen van een – op het oog – ‘niet zo’n zware’ tafel. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Wie is aansprakelijk voor de letselschade bij een vriendendienst?

Wanneer de helpende vriend letselschade oploopt tijdens de klus, is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is voor de schade. Wordt de verhuizende partij als ‘opdrachtgever’ gezien, en is die verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de helper? Of is de helper als vrijwilliger aansprakelijk voor zijn eigen letsel?

Aansprakelijkheid bij vriendendienst niet eenduidig

Binnen de rechtspraak is er, zoals bij veel onderwerpen, geen eenduidig antwoord. Wie er gelijk heeft of wie er aansprakelijk is, hangt af van diverse omstandigheden.

Ieder zijn eigen schade?

Vaak is de uitkomst dat ieder zijn eigen schade draagt. Bij het verlenen van een vriendendienst bent u zich ervan bewust dat u geen professionele samenwerking aangaat, en u beiden niet professioneel bent. Dan is het risico op ongevallen groter, en bent u zelf aansprakelijk voor de gevolgen.

Bij het inschakelen van professionele (klus)hulp kunt u ervan op aan dat deze partij haar verantwoordelijkheid draagt. Bij een vriendendienst is dat niet vanzelfsprekend: net als bij een sportwedstrijd wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers eigen verantwoordelijkheid dragen en weten waar ze mee bezig zijn.

Tegenpartij aansprakelijk stellen bij letsel na vriendendienst

Niet in elk geval geldt dat ieder voor zich aansprakelijk is voor schade.

Als een ander roekeloos of ondoordacht handelt en u hierdoor schade oploopt, is het soms mogelijk om die ander partij met succes aansprakelijk te stellen. Dat u als doe-het-zelver vrijwillig helpt bij een klus, betekent namelijk niet dat u niet enige voorbereiding of samenwerking mag verwachten.

Wat kan ik doen bij letselschade?

De meeste slachtoffers vinden het vervelend om hun vriend aansprakelijk te stellen wanneer zij letselschade oplopen bij een vriendendienst. Zij vrezen ervoor om de vriendschappelijke band te verstoren.

Het verstandig in gesprek te gaan met degene die u aansprakelijk acht voor uw letsel en te informeren of deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. In dat geval kunt u uw schade namelijk verhalen op een verzekeraar en verloopt de letselschadezaak dus buiten uw vriend om.

Om te voorkomen dat de verzekeraar uw claim afwijst en u met lege handen achterblijft, is het verstandig om eerst vrijblijvend advies in te winnen van een professional. De letselschadeadvocaten van advocatenkantoor Joosten kunnen u hierin bijstaan.

Ook bij het verhalen en bewijzen van uw schade zijn wij tot uw dienst. Wij zorgen ervoor dat u met het juiste bewijs en de juiste onderbouwing de vergoeding krijgt waar u recht op heeft.  

Bijstand door letselschadeadvocaat

Joosten Advocaten helpt u. Bij ons kantoor werken gespecialiseerde letselschadeadvocaten met jarenlange ervaring. Wij brengen complexe zaken tot een goed einde.

Heeft u een ongeval meegemaakt waarbij u letsel opliep? Neem dan vrijblijvend contact op met een letselschade advocaat van Joosten Advocaten.