Dieren kunnen fijne wezens zijn om om je heen te hebben: niets is fijner dan een blije ontvangst als je na een lange werkdag thuiskomt. Maar een dier kan ook onvoorspelbaar zijn. Hoe goed je een dier ook africht, het kan altijd voorkomen dat dit wegloopt of erger nog, bijt.
We leggen u een aantal situaties voor in dit blog.
Eigenaar dier altijd aansprakelijk
De aansprakelijkheid ligt altijd bij de eigenaar van het dier. In de wet staat dat er bij dieren sprake is van risicoaansprakelijkheid: de eigenaar van een dier hoeft geen schuld te hebben aan de schade, maar is aansprakelijk voor het risico dat dieren schade toebrengen.
Als er sprake is van een bedrijfsmatige gebruiker van het dier, dan is deze aansprakelijk bij een ongeval. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dieren die gebruikt worden in pretparken of tijdens voorstellingen. In sommige gevallen is dit voordelig: een bedrijf is vaker beter verzekerd tegen schade en aansprakelijkheid dan een particulier.
Voorbeelden van schade door dier
Er zijn veel verschillende soorten dieren met verschillende gedragingen. We leggen u een aantal voorbeelden van situaties voor waarin u letselschade op kunt lopen door een dier:
- Aansprakelijkheid loslopende hond
Honden moeten altijd aangelijnd zijn, behalve op eigen terrein en op aangewezen gebieden. In de praktijk betekent dit dat honden bijna overal aangelijnd moeten zijn. Als dat niet zo is, en de hond veroorzaakt letsel, dan is de eigenaar altijd verantwoordelijk voor de letselschade.
- Bijtend dier
Onvoorspelbaar gedrag, zoals bijten, kan bij elk dier voorkomen. Mocht er sprake zijn van letselschade door een dierenbeet, is de eigenaar van het dier aansprakelijk.
- Dier veroorzaakt verkeersongeval
Het kan voorkomen dat een dier een verkeersongeval veroorzaakt. Denk aan een kat die op straat loopt, of een hond die ergens van schrikt en een ongeval veroorzaakt. Ook hiervoor geldt dat de eigenaar van het dier aansprakelijk gesteld kan worden.
- Dieren zonder eigenaar
Niet elk dier heeft een eigenaar. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wilde dieren. Stel dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval door een wild dier, dan is er geen eigenaar waarop u de schade kunt verhalen. Soms is er dan toch een manier om uw schade te verhalen, als er op het voertuig een inzittende verzekering is afgesloten.
Als het wilde dier in een aanwijsbaar gebied leeft, zou u een natuurbeheerder aansprakelijk kunnen stellen. Ook zou u een gebiedsbeheerder aansprakelijk kunnen stellen, mocht er sprake zijn van onvoldoende afrastering.
- Ongeval met paardrijden
Ook paarden kunnen de veroorzaker zijn van een ongeval, een paardrijd-ongeval. Denk aan een val van een paard dat op hol slaat, een trap van een paard, een paardenbeet of een paard dat een verkeersongeval veroorzaakt.
De eigenaar van een paard is altijd voor minimaal 50% aansprakelijk. Wie voor de overige 50% aansprakelijk is, ligt aan de situatie. Is het ongeval te wijten aan het gedrag van de ruiter, doordat deze geen instructies opvolgde, dan zijn zowel de eigenaar als de ruiter voor 50% verantwoordelijk.
Waren de materialen niet in goede staat, was er te weinig toezicht of was het paard niet geschikt? Dan is de eigenaar voor 100% aansprakelijk.
Meer weten over aansprakelijkheid bij letselschade door een dier?
Hebt u vragen over de verdeling van aansprakelijkheid, bij een ongeval met een hond, paard of ander dier? Joosten Advocaten vertelt u met graag meer. Neem gerust contact op of maak een vrijblijvende afspraak. We horen graag van u.