Ongeluk bij paardrijden: ruiter of eigenaar aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Bent u een paardenliefhebber? Dan weet u vast en zeker dat paardrijden risico’s met zich meebrengt. In het overgrote deel van de gevallen gaat het goed, maar dieren blijven onvoorspelbaar, dus kan er altijd iets gebeuren. Is bij een paardrijd-ongeval de ruiter of eigenaar aansprakelijk? Wij zetten de feiten voor u op een rijtje, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Aansprakelijkheid bij paardrijden

Niet iedereen mag zomaar paardrijden. Paarden zijn immers dieren en dieren zijn uiteindelijk nooit helemaal berekenbaar. Zelfs het meest makke beestje van de manege kan een onverwachtse beweging maken. Dit kan leiden tot valpartijen, maar ook beten en trappen. Dit kan weer leiden tot fiks letsel, zoals:

  • Ernstige wonden
  • Botbreuken, van een vinger tot de rug of bekkenbodem
  • Een hersenschudding
  • Verlamming

Daarom vinden paardrijlessen en losse ritten onder begeleiding plaats. Toch zijn ongelukken niet uitgesloten. Hoe het zit met de aansprakelijkheid bij een ongeval met een paard, hangt af van de situatie. De aansprakelijkheid ligt altijd voor ten minste 50% bij de manege of, als er geen manege tussen zit, de eigenaar van het paard. Ook als deze partijen in hun voorwaarden aangeven niet aansprakelijk te zijn voor (letsel)schade.

Manege is geen eigenaar van het paard

Een manege is niet altijd ook de eigenaar van het paard. Ook dan is de manege voor 50% tot 100% aansprakelijk voor schade die wordt opgelopen bij het rijden op dit paard.

Gedeelde aansprakelijkheid bij een paardrijd-ongeluk

De eigenaar is op de hoogte van het risico van de rit en wordt geacht het dier te kennen. Tijdens een rijles of begeleide rit ligt de aansprakelijkheid dan ook vaak volledig bij de eigenaar. De eigenaar is verantwoordelijk voor het risico dat het paard schade veroorzaakt. Dit heet risicoaansprakelijkheid. Zoals eerder aangegeven ligt de aansprakelijkheid van letselschade door een paard altijd minimaal voor 50% bij de eigenaar van het paard.

Er zijn echter ook situaties waarin een deel van de aansprakelijkheid bij de ruiter ligt. Bijvoorbeeld als deze duidelijk geen instructies opvolgt of het dier uitlokt. Welk percentage van de aansprakelijkheid in zo’n geval bij de ruiter ligt, wordt bepaald door de rechter. De rechter let daarbij op:

  • Materialen. Zijn het zadel en de teugels in goede staat?
  • Toezicht. Werd de ruiter goed begeleid?
  • Het paard. Was dit paard wel geschikt voor het niveau van de ruiter?
  • Gedrag. Deed de ruiter niets om het ongeval uit te lokken? Vooral bij een beet of trap van het paard is dit een belangrijke vraag.

Joosten Advocaten heeft veel ervaring met het bijstaan van slachtoffers van paardrij-ongevallen. Door ons in te schakelen weet u zeker dat uw belangen professioneel worden behartigd en vergroot u de kans op een maximale schadevergoeding. U mag als slachtoffer immers geen kosten maken door het ongeval. Lees hier meer over het verloop van zo een procedure.

Risicoaansprakelijkheid geldt niet voor kinderen

Voor veel kinderen is paardrijden een sport die zij beoefenen. Net als dat uw kind een blessure op kan lopen bij bijvoorbeeld hockey, voetbal of tennis kan het voorkomen dat uw kind een letselschade oploopt bij het paardrijden. Uw kind kan van het paard vallen of een trap van het paard krijgen.

Kinderen tot 14 jaar worden uitgesloten van risicoaansprakelijkheid. Zij hebben dus ook geen schuld aan letselschade door een paard. Ongeacht of zij gedrag van een paard hebben uitgelokt, de manegehouder of eigenaar van het paard is altijd voor 100% aansprakelijk.

Dit lijkt wat oneerlijk, omdat een manegehouder natuurlijk niks kan doen aan het gedrag van een kind en de reactie van een paard daarop. Toch is dit niet voor niets ingevoerd. Op deze manier draagt de manegehouder namelijk de volledige verantwoordelijkheid voor het welzijn van een kind dat paardrijdt.

Het is belangrijk om de eigenaar aansprakelijk te stellen

In de praktijk merken wij dat paardenliefhebbers terughoudend zijn met het in gang zetten van een juridische procedure als zij letselschade hebben opgelopen, veroorzaakt door een paard. Het is een kleine wereld waarbij men elkaar graag te vriend houdt.

Toch is het zo dat het geen probleem is om de schade te claimen. De meeste paardeneigenaren zijn hiervoor verzekerd. De verzekeringsmaatschappijen voeren de zaak rechtstreeks met elkaar, buiten de eigenaren om.

Wij realiseren ons dat de verhoudingen gevoelig kunnen liggen en dat u niet met elkaar in de problemen wil komen over een schadevergoeding. U kunt uw verhaal bij ons doen en vervolgens adviseren wij u. Ook leggen wij uit hoe u de zaken het beste kunt communiceren met degenen uit uw omgeving.

Wij begrijpen dat het er in de paardenwereld soms wat anders aan toe gaat en dat mensen door willen gaan met hun hobby op de manege of zelfs beroepsmatig.

Wij helpen u graag bij letselschade door een paardrij-ongeluk

Hebt u vragen over de verdeling van aansprakelijkheid, bij een ongeval met een paard of andere situatie? Wij van Joosten Advocaten vertellen u graag meer. Neem gerust contact op of maak een vrijblijvende afspraak.