Gordelkorting bij letselschade: wat zijn de gevolgen voor slachtoffers van letselschade?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Verkeersongevallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor betrokkenen, zoals lichamelijk letsel en materiële schade. Bij het bepalen van de aansprakelijkheid voor letselschade speelt eigen schuld een belangrijke rol.

Als de bestuurder geen autogordel droeg tijdens het verkeersongeval, kan er sprake zijn van eigen schuld. Er wordt dan een zogenaamde “gordelkorting” toegepast op de schadevergoeding.

In dit blog vertellen we meer over “gordelkorting” en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor slachtoffers van verkeersongevallen.

Wat is gordelkorting?

Als het slachtoffer op het moment van het ongeval geen autogordel droeg, kan de verzekeraar een zogenaamde gordelkorting toepassen. Er wordt dan een percentage eigen schuld ingehouden op de schadevergoeding.

Het slachtoffer heeft een bewuste keuze gemaakt om geen autogordel te dragen, waarmee het risico op letsel wordt vergroot. Hierdoor is het slachtoffer deels verantwoordelijk voor de opgelopen schade. De hoogte van de gordelkorting kan variëren, maar ligt meestal op 25% van de originele schadevergoeding. Er wordt dan 25% van de schadevergoeding ingehouden.

Schade door autogordels

Hoewel het dragen van een autogordel bijdraagt aan de veiligheid van de bestuurder en passagiers, is het letsel niet per definitie ernstiger als het slachtoffer geen gordel droeg. Soms kan de autogordel zelfs voor extra schade zorgen. Bijvoorbeeld bij een achterop aanrijding met hoge snelheid. Door de klap kan de gordel zo hard worden aangetrokken dat er nek- en rugletsel ontstaat, bijvoorbeeld een whiplash of andere verwondingen.

Billijkheidscorrectie

Als de verzekeraar een gordelkorting toepast kan een letselschade advocaat in sommige gevallen een beroep doen op een billijkheidscorrectie om de schadevergoeding te verhogen. Het eigen schuld percentage wordt dan in het voordeel van het slachtoffer gecorrigeerd. Hiervoor wordt een billijkheidstoets toegepast. Er wordt dan gekeken naar een aantal factoren, zoals de reden dat een automobilist geen gordel droeg. Dit kan een legitieme reden zijn, zoals een handicap of andere medische redenen. Ook wordt er gekeken naar het rijgedrag van de betrokkenen, hoe het ongeval is verlopen en de ernst van het letsel. 

Of het redelijk is om een billijkheidscorrectie toe te passen, is afhankelijk van de individuele omstandigheden van elk geval. Daarom is het altijd verstandig om deskundig advies in te winnen bij een letselschadeadvocaat.

Letselschade advies ontvangen?

Als slachtoffer van een verkeersongeval is het belangrijk om te weten wat uw rechten zijn en welke opties u heeft voor het verkrijgen van een rechtvaardige schadevergoeding.

Bent u op zoek naar professionele hulp bij het afhandelen van de schadeclaim? Joosten Advocaten staat voor u klaar en weet de weg in de vele regels van de verkeerswetgeving. Onze letselschade advocaten streven naar een maximale vergoeding en zorgen ervoor dat u zo min mogelijk tijd en energie kwijt bent aan het proces.