Als u letselschade oploopt door toedoen van een andere partij, dan kunt u een schadevergoeding claimen. Er zitten wel wat voorwaarden vast aan hoe u kunt claimen. De schadeveroorzakende partij dient bijvoorbeeld eerst de aansprakelijkheid te erkennen. Hiervoor dient u de wederpartij schriftelijk aansprakelijk te stellen.
In deze blog beschrijven we welke stappen u moet ondernemen om een schadevergoeding te kunnen claimen.
1. Wie is aansprakelijk bij ongeval?
Na een verkeersongeval, bedrijfsongeval of andere gebeurtenis waarbij iemand letselschade oploopt, is het allereerst van belang om te bepalen of er een aansprakelijke partij is.
Bij een verkeersongeval is meestal snel duidelijk wie de aansprakelijke partij is. Voetgangers en fietsers worden immers als zwakke verkeersdeelnemers gezien. Bij een verkeersongeval tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger, krijgt de fietser of voetganger altijd minimaal 50 procent van zijn schade vergoed, ook al heeft hij eigen schuld. De bestuurder van het motorrijtuig is dus vrijwel altijd deels aansprakelijk.
Ook als er geen dader is, kunt u bij een verkeersongeval soms toch een schadevergoeding krijgen. Lees hier meer over in onze blog: Letselschade zonder dader: kun je alsnog iemand aansprakelijk stellen?
Bij een bedrijfsongeval is meestal de werkgever aansprakelijk, omdat de werkgever volgens de wet een grote zorgplicht heeft. Ook als u letselschade oploopt door een verkeersongeval tijdens werktijd, kunt u de werkgever meestal met succes aansprakelijk stellen. Met woon-werkverkeer is dit niet het geval.
2. Bewijsmateriaal verzamelen na ongeluk
Na een ongeval is het belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen.
U kunt hierbij denken aan foto’s van het ongeval en getuigenverklaringen, maar bijvoorbeeld ook aan een medisch rapport van de (huis)arts die aangeeft dat uw letselschade is ontstaan door het ongeluk. Vandaar dat het belangrijk is om direct na het oplopen van schade uw huisarts of een ziekenhuis te bezoeken. Ook als er “slechts” sprake is van licht letsel.
3. Aansprakelijk stellen
Zodra de aansprakelijke partij bekend is kunt u deze aansprakelijk stellen. U dient dit schriftelijk te doen.
In de brief geeft u een korte omschrijving van de toedracht van het ongeval en geeft u een onderbouwing voor de aansprakelijkheid.
4. Schade bepalen
Zodra de aansprakelijkheid is erkend, is het belangrijk om een overzicht te maken van uw schade. Dit kan zowel materiële schade als immateriële schade zijn.
U dient hierbij ook rekening te houden met eventuele schade in de toekomst. Er zijn vaak meer schadeposten dan u denkt. Het in kaart brengen van alle schadeposten is daarom niet gemakkelijk.
Voorbeeld van schadeposten zijn:
- Medische kosten
- Huishoudelijk hulp
- Verlies aan inkomen
- Hulpmiddelen
Op onze pagina “Schadeposten” zetten we de 30 belangrijkste schadeposten voor u op een rij.
5. Afhandeling via verzekeraar
De meeste voertuigen en werkgevers hebben hun aansprakelijkheid verzekerd en daarom verloopt de afhandeling van de letselschadezaak meestal via de verzekeraar. De verzekeraar neemt een standpunt in over de aansprakelijkheid en is na erkenning verplicht om uw schade te vergoeden.
Een letselschadezaak leidt soms tot langdurige discussies over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schade. Bij immateriële schade gaat dit om smartengeld.
Letselschade advocaat
Zoals u in deze blog heeft kunnen lezen, komt er nogal wat kijken bij het claimen van schadevergoeding nadat u letselschade heeft opgelopen. Een letselschadeadvocaat kan u al dit werk uit handen nemen en heeft bovendien alle kennis en expertise in huis om ervoor te zorgen dat u de maximale vergoeding krijgt waar u recht op heeft. In veel gevallen is een letselschade advocaat voor het slachtoffer gratis.
Heeft u te maken met letselschade? Een letselschade advocaat van Joosten Advocaten helpt u graag met de afwikkeling van uw letselschadezaak.