Het cv is één van de manieren waarop een potentiële werknemer zichzelf in de etalage zet. De werkgever gebruikt het cv om te beoordelen of de kandidaat past bij de functie. Een beetje aandikken her en der leidt niet vaak tot grote gevolgen, maar wat als de werknemer echt blijkt te hebben gelogen op het cv?
Is liegen op het cv reden voor ontslag op staande voet of kan het ook anders lopen? Wij leggen het u uit.
Liegen op het cv
Het cv is in de eerste plaats een overzicht van het werkverleden van een kandidaat. Opleidingen, voormalige werkgevers, vaardigheden: het staat er allemaal in vermeld. Daarnaast laat het cv iets zien van de persoonlijkheid. Zo vertellen kandidaten vaak iets over hun hobby’s en besteden zij aandacht aan de vormgeving. De werkgever stelt doorgaans geen harde eisen aan hobby’s, maar wel aan andere zaken die bepalen of de werknemer geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan:
- Aantal jaren ervaring
- Opleidingsniveau
- Specifieke diploma’s en certificaten
- Rijbewijs
Als de werkgever erachter komt dat de werknemer heeft gelogen op het cv, kan dit reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar dat is niet altijd terecht.
Wanneer is ontslag op staande voet gepast?
Ontslag op staande voet is complex. Zo moet de werkgever kunnen aantonen dat de werknemer op de hoogte was van de functie-eisen en moet ook de leugen aantoonbaar zijn. Ook moet duidelijk zijn dat de werknemer niet functioneerde, omdat hij of zij niet voldeed aan de eisen. Als bijvoorbeeld werd gevraagd naar een specifiek diploma, maar de werknemer in de praktijk nooit werk heeft verricht waarvoor dit diploma nodig was, kan de rechter oordelen dat ontslag op staande voet niet terecht is.
Wanneer echter blijkt dat de werknemer niet beschikt over een diploma of certificaat dat van belang is voor het werk, kan de rechter het ontslag goedkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van injecties zonder een diploma verpleegkunde. Of het bezorgen van pakketten zonder rijbewijs. De diploma’s zijn hier zo belangrijk, dat de werkgever de werknemer op staande voet mag ontslaan op basis van het liegen op het cv.
Rechtsbijstand bij ontslag op staande voet
Zoals u merkt is het niet altijd makkelijk om te beoordelen of ontslag op staande voet gepast is. Gedupeerde werkgevers en werknemers kiezen dan ook doorgaans voor deskundige rechtsbijstand. Een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten helpt u het nodige bewijsmateriaal te verzamelen en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Zo weet u zeker dat u er niet alleen voor staat.
Wilt u meer lezen over arbeidsrecht? Bekijk dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht of arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.
Wij beantwoorden graag al uw vragen over ontslag op staande voet. Meer weten? Neem gerust vrijblijvend contact op. Wij horen graag van u.