Of het nu een gegronde reden is of niet: een werkgever mag niet zomaar tot stopzetting van loon overgaan. De werkgever moet het salaris ook op tijd betalen. In dit artikel lees je welke stappen je moet ondergaan in zo’n situatie.
1. Check het eerst
Geef eerst bij de verantwoordelijke de situatie aan. Het kan altijd een fout in het systeem of een menselijke fout zijn geweest. Als dit niet zo was, raden we het aan om de redenen uit te zoeken. Zodra je deze weet en het er niet mee eens bent, moet je direct actie ondernemen. Maak bezwaar of neem contact op met Joosten Advocaten. Als het wel een fout was en het niet op tijd wordt hersteld, heeft dit ook gevolgen.
2. Vier dagen later
Als er vier werkdagen later nog geen actie is ondernomen door de verantwoordelijke, maak je aanspraak op wettelijke loonsverhoging. Van de vierde t/m de achtste werkdag nadat het salaris uitbetaald had moeten worden, wordt 5% van het loon elke dag bijgeteld. Dit geldt niet alleen voor je loon, maar ook voor eventueel vakantiegeld en vakantiebijslag.
3. Negen dagen later
Vanaf de negende werkdag geldt een 1% loonsverhoging per dag. Dit kan uiteindelijk oplopen tot 50% loonverhoging. Als er na vijf jaar niks is ondernomen door de werkgever of door jou, dan verloopt de mogelijkheid tot loonsverhoging. Zodra je in die vijf jaar opnieuw aanspraak maakt op de loonsverhoging, begint deze vijfjarige aftelling opnieuw.
Rechtelijk advies bij loonvordering
Meer weten over loonvordering of heb je rechtelijk advies nodig? Neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten in Utrecht en Amsterdam.