Salaris te laat ontvangen? Maak aanspraak op de wettelijke verhoging

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Als je salaris niet op tijd betaald is, kun je flink balen of zelfs in financiële problemen komen. En mag een werkgever het loon later uitbetalen? Of het nu een gegronde reden is of niet: de werkgever moet het salaris op tijd betalen. Ook mag een werkgever niet zomaar tot stopzetting van loon overgaan.

In dit artikel lees je welke stappen je moet ondergaan in zo’n situatie.

1. Geen salaris ontvangen? Controleer bij werkgever

Wanneer je werkgever het loon niet betaald heeft, geef dan eerst bij de verantwoordelijke de situatie aan. Het kan namelijk altijd een fout in het systeem zijn geweest, of een menselijke fout. Als dit niet zo was, raden we het aan om de redenen uit te zoeken.

Zodra je de redenen weet en het er niet mee eens bent, onderneem dan direct actie. Maak bezwaar of neem contact op met Joosten Advocaten. Als het wel een fout was en het niet op tijd wordt hersteld, heeft ook dit gevolgen.

2. Na vier dagen nog geen salaris ontvangen

Als het loon door je werkgever niet op tijd betaald is en er vier werkdagen later nog geen actie is ondernomen door de verantwoordelijke, maak je aanspraak op wettelijke loonsverhoging.

Van de vierde tot en met de achtste werkdag nadat het salaris uitbetaald had moeten worden, wordt er iedere dag 5 procent van het loon bijgeteld. Deze wettelijke verhoging geldt niet alleen voor je loon, maar ook voor eventueel vakantiegeld en vakantiebijslag.

3. Na negen dagen nog geen loon ontvangen

Is er na negen dagen geen salaris betaald, dan geldt er een 1 procent loonsverhoging per dag. Dit kan uiteindelijk oplopen tot 50 procent loonsverhoging. Als er na vijf jaar niets door jou of de werkgever is ondernomen, dan verloopt de mogelijkheid tot loonsverhoging. Zodra je in die vijf jaar opnieuw aanspraak maakt op de wettelijke loonsverhoging, begint deze vijfjarige aftelling opnieuw.

Rechtelijk advies bij loonvordering

Bent u op zoek naar professioneel advies op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor waardevolle inzichten. Voor vergelijkbare informatie over arbeidsrecht in Amsterdam, raden we u aan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Meer weten over loonvordering of heb je rechtelijk advies nodig? Neem contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten in Utrecht en Amsterdam.