Welke gevolgen heeft de noodmaatregel NOW voor werknemers?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Het kabinet introduceert de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze maatregel vervangt de werktijdverkorting.

Mocht u wegens een bijzondere situatie zoals het coronavirus minder werken dan normaal, dan kan uw werkgever gebruik maken van de nieuwe regeling NOW. U werkt dan minder uren, maar u heeft recht op uw volledige salaris. Uw werkgever krijgt namelijk van het UWV een vergoeding uitgekeerd voor de uren die u niet heeft gewerkt.

Voorwaarden

Voor bijzondere situaties kan de werkgever de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen.

Hier zijn de volgende voorwaarden aan gesteld:

  • De werkgever heeft minimaal 20% omzetverlies;
  • Er is sprake van een bijzondere gebeurtenis, zoals coronacrisis;
  • De vergoeding is voor 3 maanden en kan nogmaals voor 3 maanden worden verlengd. Dit kan alleen als er na 3 maanden nog steeds weinig werk is. Mocht er wel weer genoeg werk zijn dan bent u verplicht te komen werken als uw werkgever dat vraagt.

Belangrijk om te weten is dat zolang uw werkgever geld krijgt uit deze regeling, u niet ontslagen kunt worden vanwege bedrijfseconomische redenen en u uw volledige salaris krijgt doorbetaald. U hoeft géén WW-rechten in te leveren. Dit geldt ook voor een flexibel contract en voor mensen die voor een uitzendbureau werken.

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Voor diepgaande informatie over arbeidsrechtelijke kwesties in Utrecht, raden we u aan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht te lezen. Wilt u meer weten over arbeidsrechtelijke kwesties in Amsterdam? Dan raden we u aan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Neem vrijblijvend contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten. We geven helder en concreet advies.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.