Stel: u heeft een conflict met uw collega of met uw werkgever. De werkgever eist dat u deelneemt aan mediation (conflictbemiddeling), om zo tot een oplossing voor het geschil te komen. Bent u verplicht om mee te werken aan dit verzoek tot mediation?
Nee, een werkgever kan u niet verplichten tot deelname aan mediation. Wel kan het weigeren van een mediationtraject negatieve gevolgen voor u hebben.
Goed werknemerschap
Van u, als werknemer, wordt goed werknemerschap verwacht. Wanneer er een conflictsituatie ontstaat, wordt u geacht om mee te werken aan een oplossing.
Mediation is een gebruikelijke manier om conflicten op te lossen. Bij mediation is het van belang dat u met de tegenpartij in gesprek gaat, en samen tot een oplossing komt. De mediator helpt u hierbij.
Succesvolle mediation
Er bestaan verschillende vormen van mediation. Meer hierover kunt u lezen in dit blog: ‘wanneer kan mediation een uitkomst bieden?’.
Een mediationtraject kan enkel succesvol zijn als beide partijen hun medewerking verlenen. Wanneer u (of de tegenpartij) niet tot een oplossing wil komen, is de kans klein dat dit tijdens mediation wel lukt. Toch zijn er situaties waarin het weigeren van mediation gevolgen kan hebben.
Gevolgen van weigeren mediation
Wanneer een mediationtraject op advies van uw bedrijfsarts is opgezet, kan een weigering leiden tot sancties. Zo heeft de rechtbank in Den Bosch in februari 2020 een werkgever in het gelijk gesteld.
De medewerker weigerde om op advies van de bedrijfsarts een mediationtraject te starten, waarop de werkgever besloot een loonstop in te voeren. De werknemer was het daar eerst niet eens, maar is later wel ingegaan op de verzoeken en uitnodigingen om een mediationtraject te starten. Toch heeft de rechtbank heeft de werkgever in het gelijk gesteld, en hoeft het niet-betaalde loon niet uitgekeerd te worden.
Ook is het mogelijk dat een rechtbank u dwingt om deel te nemen aan mediation. In dat geval heeft u niet de mogelijkheid om dit zonder consequenties te weigeren.
Weigeren met een deugdelijke reden
Bij een uitspraak als bovenstaande tellen uiteraard meer zaken mee dan alleen een eenmalige weigering op een verzoek tot mediation.
Met een deugdelijke reden is het in beginsel wel mogelijk om mediation te weigeren. Echter, het tonen van bereidwilligheid en deelnemen aan mediation, kan bij verdere ontwikkeling van het conflict in uw voordeel werken.
Advies van een advocaat arbeidsrecht
Wil uw werkgever u mediation opleggen, maar ziet u dit zelf niet als oplossing? Bekijk dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te zien wat wij voor u kunnen betekenen. Als u meer wilt weten over de rol van een arbeidsadvocaat in Amsterdam, bekijkt u ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.
Als u twijfelt over uw situatie met betrekking tot een arbeidsconflict met uw werkgever, neem dan gerust contact met ons op voor juridisch advies. Joosten Advocaten heeft jarenlange ervaring met het arbeidsrecht. Wij staan u graag bij.