Mag ik werk weigeren vanwege corona?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Tijdens de coronacrisis verandert de werkomgeving van veel werknemers. Afstand houden, niet samenscholen en thuiswerken is het advies van het RIVM, maar dit is in veel beroepen niet mogelijk.

Werkgevers willen medewerkers gezond houden en hebben de verplichting om te zorgen voor een veilige werkplek. Doet uw werkgever dit niet, mag u dan weigeren op uw werk te verschijnen?

Nee, het is doorgaans niet toegestaan werk te weigeren vanwege corona.

De adviezen van het RIVM moeten door werknemers en werkgevers opgevolgd te worden. 1,5 meter afstand houden, niet samenscholen en het hanteren van goede hygiënemaatregelen is belangrijk voor zowel werknemer als werkgever.

Als dit in uw werk niet mogelijk is, kunt u uw werkgever hierop aanspreken. Die moet zorgen voor beschermingsmateriaal, schoonmaakmiddelen of maatregelen om de voorschriften na te leven en te zorgen voor een veilige werkplek.

Werken in goed overleg

Het is belangrijk om met uw werkgever in gesprek te gaan en samen afspraken te maken. Het weigeren van werk is meestal niet toegestaan, zolang het om werkzaamheden gaat die in uw functieprofiel beschreven staan. De angst om besmet te raken zonder directe aanleiding hiertoe is geen reden om werk te weigeren. Wel geeft dit aanleiding om goede afspraken met uw werkgever te maken en te overleggen wat er mogelijk is.

En bij ziekteverschijnselen?

Als u zich niet goed voelt is het verstandig om thuis te blijven. Dit is bovendien onderdeel van de richtlijnen van het RIVM. Een werkgever kan een zieke werknemer niet verplichten om toch werk te verrichten, tenzij u lichte klachten heeft en in een van de ‘cruciale beroepsgroepen’ werkt. Een werkgever kan u niet dwingen aan het werk te gaan wanneer u bent ziek bent. Wel kan een werkgever de bedrijfsarts inschakelen, om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Bent u op zoek naar professioneel advies op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor waardevolle inzichten. Voor vergelijkbare informatie over arbeidsrecht in Amsterdam, raden we u aan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Heeft u nog vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten. We geven helder en concreet advies.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.