Wat is een opdrachtgeversverklaring?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Wanneer u werkt als zelfstandige zonder personeel, dient u bij een samenwerking gebruik te maken van een opdrachtgeversverklaring. Hiermee kunt u bij de Belastingdienst de arbeidsrelatie die u met uw opdrachtgever heeft verklaren.

Met een opdrachtgeversverklaring is er de zekerheid dat een opdrachtgever geen loonbelasting hoeft af te dragen.

Webmodule opdrachtgeversverklaring

De opdrachtgeversverklaring werkt op basis van een webmodule. Online kan door een organisatie worden aangegeven wat voor type arbeidsrelatie er met de zzp’er is. Met duidelijke criteria en meetbare data wil het kabinet hiermee duidelijkheid geven over de voorwaarden om op zelfstandige basis samen te werken met een opdrachtgever.

Waarom een opdrachtgeversverklaring?

Het doel van de overheid met het invoeren van de opdrachtgeversverklaring is om ‘schijnconstructies’ te voorkomen. Een zelfstandige die werkzaamheden verricht voor een opdrachtgever in een vorm die gelijkenis heeft met een dienstverband. Het belangrijkste (nieuwe) criteria dat hiervoor gesteld wordt, is het minimuminkomen.

Een zelfstandige die niet in loondienst is, mag niet minder dan 16 euro per uur rekenen. Bij bedragen lager dan dit dient een werknemer in loondienst te komen, met een (0-uren)-contract. Bij een tarief lager dan 16 euro per uur vindt de overheid het bedrag te laag om de risico’s van het ondernemen op te kunnen vangen.

VAR-verklaring

De wet DBA heeft de VAR-verklaring, de verklaring arbeidsrelatie, vervangen. Voorheen was de VAR-verklaring het middel om aan de Belastingdienst te laten zien dat de samenwerking een opdrachtgeversrelatie betrof, en geen dienstverband.

Incorrecte opdrachtgeversverklaring

Wanneer er iets mis is met uw opdrachtgeversverklaring, hoort u dit van de Belastingdienst. Helaas is het in een dergelijk geval vaak al te laat. U heeft dan werk verricht dat volgens de Belastingdienst als loondienst beschouwd had moeten worden. Dit kan gevolgen hebben voor u als aannemer, maar ook voor de opdrachtgever.

Wanneer u een geschil met de Belastingdienst heeft, kunt u het beste een fiscalist of fiscaal advocaat inschakelen. Wanneer het gaat om een conflict met uw arbeidsrelatie, bijvoorbeeld wegens het niet correct verstrekken van informatie of het achterhouden van documenten, kunt u de hulp inschakelen van een arbeidsrechtadvocaat.

Advies van een arbeidsrechtadvocaat

Bent u op zoek naar professioneel advies op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor waardevolle inzichten. Voor vergelijkbare informatie over arbeidsrecht in Amsterdam, raden we u aan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

U kunt altijd contact opnemen voor een advies van een van onze arbeidsrechtadvocaten.