Het is algemeen bekend dat waar mensen werken fouten worden gemaakt. Op de werkvloer kan dat betekenen dat er door uw fout schade is ontstaan voor uw werkgever: u heeft bijvoorbeeld een hamer van een steiger laten vallen waardoor iemand gewond is geraakt of u heeft op een verkeerde knop gedrukt waardoor belangrijke bestanden verwijderd zijn.
Voor uw werkgever kunnen deze fouten leiden tot verschillende soorten schade: letselschade, reputatieschade, loonschade of een andere schadeposten.
Doorgaans is het zo dat u aansprakelijk gesteld kunt worden als u schade veroorzaakt. We vertellen u in dit blog meer over de persoonlijke aansprakelijkheid van u als werknemer.
Persoonlijke aansprakelijkheid werknemer
Door de bank genomen mag een werkgever geen schadevergoeding van u als werknemer eisen. Als werkgever accepteer je namelijk het risico dat er fouten gemaakt kunnen worden door personeel. Daarmee accepteer je ook de mogelijkheid dat er schade kan ontstaan, waar de werkgever dan voor op moet draaien.
Het is dus in het algemeen ook niet mogelijk om een schadevergoeding van een werknemer te eisen.
Daarbij maakt het niet uit wat voor soort schade er is ontstaan. Dus of u als medewerker schade aan uzelf, aan een collega of aan een derde veroorzaakt: u kunt hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden.
Aansprakelijkheid werkgever in privétijd
Een belangrijk aspect van de aansprakelijkheid van de werkgever, is dat de geleden schade in de werktijd is geleden. Een werknemer die dus schade veroorzaakt aan een werklaptop of een leaseauto in de privétijd, kan hiervoor dus wel privé aansprakelijk zijn.
Heeft u als werknemer schade veroorzaakt en twijfelt u of er sprake is van privétijd? Neem vrijblijvend contact op met Joosten Advocaten.
Uitzonderingen bevestigen de regel
Er geldt echter wel een aantal uitzonderingen waardoor een werknemer toch persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden voor schade in de werktijd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan opzettelijke schade of roekeloosheid. In de praktijk komt dit overigens weinig voor, en als het al voorkomt, is het lastig om als werkgever aan de rechter te bewijzen dat er sprake is van opzettelijke schade of roekeloosheid.
Arbeidsrechtadvocaat Amsterdam en Utrecht
Als u meer wilt weten over arbeidsrecht in Utrecht, bekijk dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor gedetailleerde informatie. Zoekt u informatie over arbeidsrecht in Amsterdam? Lees onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.
Neem vrijblijvend contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten voor meer informatie. Wij zijn goed te bereiken en helpen u graag verder.