In Nederland heeft naar schatting zo’n 48% van de huishoudens een huisdier. Een huisdier is vaak een vertrouwd lid van het gezin, maar blijft wel onvoorspelbaar. Een huisdier kan (onverwacht) uitvallen naar andere dieren, geluidsoverlast veroorzaken of zelfs mensen aanvallen.

In het Burgerlijk Wetboek artikel 179 is bepaald dat de eigenaar van een (huis)dier vrijwel altijd aansprakelijk is voor de schade die zijn dier toebrengt. Dit geldt niet alleen voor de bekende huisdieren als honden en katten, maar ook voor dieren als paarden of varkens.

Risicoaansprakelijkheid huisdier

Volgens de wet ben je als eigenaar van een dier risicoaansprakelijk. Dit betekent dat de eigenaar van het dier aansprakelijk is voor het risico dat het dier schade toebrengt, ook buiten zijn of haar schuld. Zelfs als een eigenaar niet in de buurt was van het dier, is het nog steeds aansprakelijk voor de gevolgen van het gedrag van het dier.

Bent u gewond geraakt door het (huis)dier van een ander? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een letselschadeadvocaat. Een letselschadeadvocaat helpt u met het aansprakelijk stellen van de eigenaar en het claimen van een schadevergoeding.

Bedrijfsmatig gebruik dieren

Ook een bedrijfsmatige gebruiker is aansprakelijk bij een ongeval met een dier. Bijvoorbeeld: als een dier tijdens een circusvoorstelling letsel veroorzaakt, is de eigenaar van het circus verantwoordelijk en dus aansprakelijk. Dit kan een voordeel zijn, omdat een bedrijf in veel gevallen beter is verzekerd tegen (letsel)schade en aansprakelijkheid dan een particulier.

Voorbeelden van schade door (huis)dier

Er zijn veel verschillende soorten dieren met verschillende gedragingen. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van situatie waarbij u letselschade kunt oplopen door een dier:

Dieren zonder eigenaar

Het kan voorkomen dat een dier geen eigenaar heeft. U kunt bijvoorbeeld aangevallen worden door een loslopende kat of een auto-ongeluk krijgen, omdat u een hert of ree heeft geraakt. Er is dan niet direct een partij die u aansprakelijk kunt stellen; vaak blijft u zelf zitten met de schade.

In sommige gevallen kan de betreffende gebiedsbeheerder aansprakelijk zijn, als er bijvoorbeeld te weinig is gedaan om te voorkomen dat wilde dieren de weg op rennen. Dit zijn vaak complexe situaties en het is raadzaam om vrijblijvend advies in te winnen bij een letselschadeadvocaat. Een gespecialiseerde advocaat kan u adviseren over de haalbaarheid en de succeskansen van een letselschadezaak.

Heeft u letselschade door een dier?

Neem dan contact op met een van onze letselschadeadvocaten. Joosten Advocaten regelt de zaak rechtstreeks met de verzekeraar van de eigenaar van het dier en zorgt voor een maximale schadevergoeding.

Neem contact op

Laat uw arbeidsrechtelijke zorgen aan ons over. Neem nu contact op met Joosten Advocaten. We zijn er om u te helpen.

Daarnaast hebben we gekwalificeerde arbeidsrechtadvocaten:

Bel 0800 55 444 56 of laat hieronder uw gegevens achter.