Coronamaatregelen versoepelen: mag mijn werkgever mij verplichten weer op kantoor te werken?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Voor veel werknemers met kantoorfuncties is thuiswerken in deze coronacrisis de standaard geworden. Sinds het RIVM half maart het advies gaf om thuis te werken wanneer dit mogelijk is, wordt dit door veel organisaties opgevolgd. Dat levert soms de nodige uitdagingen op: het is niet altijd gemakkelijk om de aandacht te verdelen tussen de kinderen en het bezetten van de keukentafel met werkmaterialen wordt niet altijd door de omgeving gewaardeerd.

Versoepeling corona maatregelen

Nu sinds 11 mei kinderen weer (deels) naar de basisschool gaan, er veel winkels weer open zijn en er in de media wordt gesproken over ‘anderhalvemetermaatschappij’ en ‘het nieuwe normaal’, lijkt voor veel mensen het normale leven weer te beginnen. De overheid stimuleert deze gedachtes met het stappenplan ‘vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand’. Dit stappenplan schetst een tijdlijn waarin er om de paar weken maatregels versoepeld worden tijdens deze zomerperiode. Zo is er uitzicht op de heropening van bijvoorbeeld de horeca en sportscholen.

Werken op kantoor

Ook komt bij deze versoepelende maatregelen de vraag kijken of medewerkers weer op kantoor gaan werken. Nu werknemers in contactberoepen als kapper of rijinstructeur weer aan het werk mogen, moet een werkplek op een kantoor toch ook geen probleem zijn?

Het geldende advies van het RIVM is duidelijk: werk thuis wanneer dit mogelijk is. Toch is er bij bedrijven steeds meer beweging waar te nemen: werkgevers die hun medewerkers graag op kantoor zien, werknemers die geen ideale thuiswerksituatie hebben of bedrijven waar het werkinhoudelijk makkelijker is om op kantoor te werken.

Er zijn veel bedrijven die de deuren nog steeds compleet gesloten houden, maar ook zijn er steeds meer organisaties onderweg naar een situatie waarin voorzichtig en met maatregelen ook op kantoor gewerkt wordt.

Mag mijn werkgever mij verplicht op kantoor te werken?

Ja, een werkgever mag u verplichten om op kantoor te komen werken. Het is dan wel van belang dat de werkomgeving voldoet aan de eisen die door het RIVM gesteld zijn. Het is dus mogelijk op kantoor te moeten werken, ondanks het geldende advies van het RIVM om zo veel mogelijk thuis te werken. Het is verstandig met uw werkgever in overleg te gaan wanneer aan u wordt gevraagd op kantoor te werken, maar u dit zelf liever niet doet. Het is niet zomaar mogelijk om werk te weigeren.

Mag ik weigeren op kantoor te werken?

Nee, wanneer een werkgever het kantoor volgens de voorschriften van het RIVM inricht en u zich hier kunt houden aan de hygiënemaatregelen kunt u niet weigeren om op kantoor te komen werken. Als uw werkgever u vraagt om weer op kantoor te komen werken en u voelt zich hier niet goed bij, kunt u uiteraard wel verzoeken om thuis te mogen blijven werken. Een werkgever is niet verplicht om thuiswerken toe te staan.

Als een werkgever erop staat dat u op kantoor komt werken en op dit kantoor de maatregelen van het RIVM worden nageleefd, kunt u niet anders dan doen wat uw werkgever van u vraagt. In de praktijk zal het weinig voorkomen dat werkgevers medewerkers gaan dwingen: er is immers kans dat u zich ziek gaat voelen wanneer u werkt in omgeving die voor u onveilig voelt.

Naleven maatregels RIVM op kantoren

Zolang de maatregels van het RIVM worden nageleefd is het dus mogelijk om op kantoor te werken. Voor sommigen zal dit na een periode thuiswerken een welkome afwisseling zijn, andere werknemers vragen zich af of het überhaupt nog nodig gaat zijn om op kantoor te werken. Het verschilt per organisatie wat de mogelijkheden zijn, of kantoren weer geopend worden en welke keuzevrijheid er geldt voor de werknemers.

Arbeidsrechtadvocaat

Als u meer wilt weten over arbeidsrecht in Utrecht, bekijk dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor gedetailleerde informatie. Zoekt u meer informatie over arbeidsrecht in Amsterdam? Lees dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.

Neem vrijblijvend contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten. We geven helder en concreet advies.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.