Kan mijn werkgever mij dwingen thuis te werken?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Door het RIVM wordt geadviseerd thuis te werken wanneer dit mogelijk is. Voor veel beroepsgroepen is het moeilijk om de werkzaamheden naar huis te verplaatsen. Ook bij een kantoorfunctie kan het een uitdaging zijn: lukt het altijd om in een thuissituatie een goede werkplek in te richten?

Kan een werkgever u verplichten om thuis te werken, in plaats van op kantoor?

Verplicht thuiswerken

Nee, de werkgever kan niet eenzijdig opleggen dat een werknemer thuis aan het werk moet gaan.

De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en als dit thuis door omstandigheden niet mogelijk is zou er samen gekeken moeten worden naar een oplossing die werkbaar is.

Wel is het zo dat er in alle redelijkheid van werknemers gevraagd mag worden mee te denken over een oplossing. Met een overheidsadvies om thuis te werken wordt zowel van werkgever als werknemer gevraagd flexibel te zijn.

Een goede werkplek

Als een werkgever van zijn werknemers vraagt thuis te werken, moet de werkgever zorgen dat je thuis je werk goed kunt uitoefenen. Het uitlenen van bijvoorbeeld een laptop of bureaustoel van de zaak helpt om de thuiswerkplek beter in te richten.

Ook bij een thuiswerkplek moet gewerkt worden volgens de Arbo-wetten. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Wel wordt om flexibiliteit van werknemers gevraagd, wanneer deze omstandigheden tijdelijk zijn.

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Bent u op zoek naar professioneel advies op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor waardevolle inzichten. Voor vergelijkbare informatie over arbeidsrecht in Amsterdam, raden we u aan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Heeft u nog vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met een arbeidsrecht advocaat van Joosten Advocaten. We geven helder en concreet advies.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over de coronacrisis en het arbeidsrecht. Bekijk de pagina Coronadossier voor meer artikelen.