Het overkomt iedereen wel eens: struikelen over een stoeptegel of een opstaande rand in het wegdek. In de meeste gevallen leidt dit niet tot ernstig letsel. Het kan echter zo zijn dat u zich toch flink bezeert door een slecht wegdek. In dat geval hebt u vaak recht op een schadevergoeding voor de opgelopen letselschade door de gemeente. Wij zullen u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat en hoe wij u helpen bij uw letselschadeclaim.
Wanneer is de gemeente aansprakelijk voor uw letselschade?
Vallen is altijd vervelend. Ook als u er slechts een blauwe plek aan overhoudt. Echt vervelend wordt het echter als u door uw val zwaardere verwondingen oploopt en hiervoor naar een arts of de eerste hulp moet. U maakt dan medische kosten en hebt bovendien lange tijd last van de letselschade. Denk bijvoorbeeld aan:
- Botbreuken, bijvoorbeeld in uw enkel, schouder of pols
- Zware kneuzingen
- Verwondingen aan het gezicht
- Ontsierende littekens
Is de gemeente aansprakelijk voor uw letselschade?
In bepaalde gevallen hebt u recht op een schadevergoeding van de gemeente. Er zijn bepaalde eisen opgesteld voor het wegdek en als het wegdek daar niet aan voldoet, kan de gemeente aansprakelijk worden gesteld voor uw letselschade. Zo mag een stoeptegel niet meer dan 3 centimeter uitsteken en mag een gat in de weg een maximale diepte hebben.
Bij het bepalen van de aansprakelijkheid wordt daarnaast gekeken naar de omstandigheden: hoe groot was de kans dat u zich zou verwonden? Had de gemeente meer kunnen doen om letsel te voorkomen, is er mogelijk sprake van achterstallig onderhoud aan het wegdek en hebben eerder vergelijkbare ongevallen plaatsgevonden? Deze en meer zaken tellen mee bij het beoordelen van de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadeclaim.
Materiële schade en smartengeld
Bij letselschade is er sprake van twee soorten schadeposten: smartengeld en materiële schade. Smartengeld is de compensatie voor de pijn en het verdriet dat u ondervindt door het ongeluk en letsel. Materiële schade is de schade die gemakkelijk in geld is uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Medische kosten, zoals een bezoek aan de eerste hulp en medische hulpmiddelen;
- Reparatiekosten aan bijvoorbeeld uw kleding en schoenen door het ongeluk;
- Verminderde inkomsten door tijdelijke, gedeeltelijke of zelfs volledige arbeidsongeschiktheid;
- Kosten voor huishoudelijke hulp en hulp bij het onderhoud aan huis en tuin;
- Parkeer- en reiskosten, bijvoorbeeld door medische afspraken;
- Studievertraging;
- Hulp bij persoonlijke verzorging aan huis;
- Dubbele kosten door verblijf in een revalidatiecentrum terwijl de huur doorloopt.
Samen met u brengen wij de gemaakte kosten in kaart, zodat wij een zo precies mogelijke schadeclaim kunnen indienen. Vaak ziet het slachtoffer zelf bepaalde schadeposten over het hoofd. Wij helpen u bij het verkrijgen van een maximale schadevergoeding.
Letselschade advocaat in Utrecht en Amsterdam
Heeft u te maken met letselschade ontstaan door een gebrekkig wegdek? Een letselschadeadvocaat van Joosten Advocaten helpt u graag met de afwikkeling van uw letselschadezaak. U kunt ons vinden in Utrecht en Amsterdam.
Neem contact met ons op voor advies over het afhandelen van uw letselschade.