Een takenlijst waar geen einde aan lijkt te komen, steeds weer nieuwe afspraken die ‘tussendoor schieten’ en nieuwe opdrachten die toch echt prioriteit hebben. Of wat te denken van die extra levering op zondag, of het mailtje dat er op zaterdagochtend toch nog even uit moet…
Een hoge werkdruk is bij veel bedrijven en in veel functies niet ongebruikelijk. Maar wanneer de to-do lijst alleen maar langer wordt, bestaat de kans dat de ruimte om te ‘ademen’ te klein wordt.
Met weinig ademruimte kan de ongezond hoge werkdruk tot stress en andere problemen leiden.
Wat zijn uw rechten wanneer u lijdt onder een te hoge werkdruk?
Lees ook ons blog: ‘letselschade bij zorgpersoneel door werken onder hoge druk’
Wat moet ik doen bij een hoge werkdruk?
Wanneer u merkt dat de druk op uw werk te hoog is, kunt u dit het best eerst bij uw leidinggevende aankaarten. Wellicht kunt u samen tot een oplossing komen, waarbij de werkdruk voor u verminderd kan worden.
Zorg dat u in dit gesprek duidelijk maakt welke klachten u heeft. U kunt wellicht vooraf al nadenken over welke oplossing u graag zou zien.
Wanneer dit gesprek geen effect heeft op het verlagen van uw werkdruk, en u blijft ondervinden dat de druk voor u te hoog is, kan het bezoeken van een (bedrijfs)arts de volgende stap zijn. De arts kan u professionele hulp bieden en adviseren over de stappen die u kunt zetten om het stressniveau te verlagen.
Wat zijn mijn rechten bij het ervaren van hoge werkdruk?
Een werkgever heeft een zorgplicht naar zijn werknemers. Een werkgever is verplicht om beleid te voeren waarbij psychosociale arbeidsbelasting wordt voorkomen. Dit staat beschreven in de Arbowet.
Ook moeten de werkzaamheden aangepast zijn aan de persoonlijke eigenschappen van een werknemer. In de wet staat omschreven dat dit ‘redelijkerwijs’ verwacht mag worden.
Bijvoorbeeld: een werknemer die in dienst is als officemanager en stress krijgt van het geven van presentaties, zou dit (uiteraard afhankelijk van de functieomschrijving en omstandigheden) redelijkerwijs niet hoeven doen.
Denkt of helpt uw werkgever niet mee in het verlagen van uw werkdruk, dan heeft u verschillende opties om dit toch af te dwingen.
In uw recht staan bij hoge werkdruk
Samen met uw leidinggevende zoeken naar een oplossing is de makkelijkste weg om de druk te verlagen. Als u hier niet met uw werkgever uitkomt, kunt u ook andere hulpmiddelen inzetten, om hiermee in uw recht te blijven staan. Twee van die opties zijn:
- Het starten van een mediationtraject
- Het inschakelen van een arbeidsrechtadvocaat
1. Verzoeken om mediation
Wanneer u een ongezond hoge werkdruk ervaart en uw werkgever of leidinggevende niet kan of wil meedenken in het verbeteren van de situatie, kunt u verzoeken om een mediationtraject te starten.
Met een onafhankelijke mediator kunt u samen in gesprek gaan om de belangen van beide partijen naast elkaar neer te leggen. Zo probeert u wederzijds begrip te kweken voor de situatie en in gesprek tot een oplossing te komen waar beide partijen tevreden mee zijn.
In grotere organisaties is er soms ook een vertrouwenspersoon aangewezen of zijn er andere oplossingen voorgeschreven om conflicten en problemen op de werkvloer te verminderen.
2. Een arbeidsrechtadvocaat inschakelen
Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, om uw belangen te vertegenwoordigen. Het inschakelen van een advocaat is niet de eerste stap wanneer u problemen met uw werkgever heeft.
Pas wanneer u niet zelf met uw werkgever tot afspraken komt, schakelt u hulp in van een advocaat. Of het nuttig is om een advocaat in te schakelen, is afhankelijk van de omstandigheden.
Bij het inschakelen van een advocaat is het belangrijk dat u bewijzen aan kunt leveren om uw hoge werkdruk te bevestigen. Dit maakt het makkelijker om een verlaging op de werkdruk af te dwingen.
Advocaat arbeidsrecht in Utrecht en Amsterdam
Als u meer wilt weten over arbeidsrecht in Utrecht, bekijk dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor gedetailleerde informatie. Zoekt u meer informatie over arbeidsrecht in Amsterdam? Lees dan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.
U mag uw vraag altijd delen met Joosten Advocaten. Wij zijn specialist in arbeidsrecht. Joosten Advocaten denkt met u mee en kan u bijstaan waar dit nodig is. Neem dus gerust contact met ons op.