Is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp verplicht?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Als zzp’er loopt u tijdens uw werk het risico om schade toe te brengen aan andermans spullen of personen. Om te voorkomen dat u die schade zelf moet vergoeden, is het verstandig om hiervoor een verzekering af te sluiten. Zo’n verzekering heet een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (ofwel AVB-verzekering).

Deze verzekering is wettelijk niet verplicht (op enkele uitzonderingen na), maar het is wel sterk aan te raden om deze af te sluiten.

Waarom wel verzekeren als zzp’er

Indien u geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, kan u in financiële problemen raken. U kunt namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de volledige schade die er wordt geleden.

Bij bedrijfsmatig handelen (dus op het moment dat u als zzp’er voor een opdrachtgever werkzaamheden uitvoert) wordt deze schade niet gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (een AVP-verzekering).

In de praktijk kan de hoogte van de schade behoorlijk uit de hand lopen, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven een relatief goedkope verzekering is. Daarom is het verstandig om deze af te sluiten.

Voorbeeld

U bent werkzaam als zelfstandig loodgieter. Tijdens uw klus valt de klant door uw toedoen over uw materiaal en loopt hierdoor vervelend letsel op. De schade van uw klant kan hoog oplopen en zonder een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven draait u hier zelf voor op. Als u bent verzekerd loopt u dit risico niet.

Verschil aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering

Het grootste verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering is dat een aansprakelijkheidsverzekering de volledige schade van een slachtoffer vergoedt en een ongevallenverzekering een vooraf vastgesteld bedrag. De kans is groot dat de ongevallenuitkering niet de daadwerkelijke schade dekt en dat u alsnog aansprakelijk wordt gesteld voor het overige gedeelte. Bij een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven loopt u dit risico niet.

Letselschadeadvocaat

Meer weten over aansprakelijkheidsverzekeringen en letselschadevergoedingen als zzp’er? Neem contact op met een letselschade advocaat van Joosten Advocaten.