Op staande voet ontslaan is een drastische maatregel die een werkgever kan nemen in uitzonderlijke gevallen. Om de werknemer te beschermen kan dit niet zomaar gebeuren.
In het geval van een situatie die het bedrijf ernstig benadeelt, kan de werkgever besluiten om de arbeidsovereenkomst zonder opzegtermijn te beëindigen. De werkgever moet dan direct de reden van het ontslag vertellen.
Bent u op staande voet ontslagen? Dat mag niet zomaar. Ontslag op staande voet is een heftige maatregel en moet aan strikte eisen voldoen. In deze video legt gespecialiseerd arbeidsrechtadvocaat Pierre van Geffen uit waar u rekening mee moet houden.
3 wettelijke eisen ontslag op staande voet
Om een werknemer op staande voet te kunnen ontslaan, moet er aan 3 wettelijke eisen voldaan zijn:
- Er moet een gegronde reden zijn;
- De arbeidsovereenkomst moet onverwijld worden opgezegd;
- Er moet direct gecommuniceerd worden aan de medewerker wat de reden is.
Enkel als de werkgever zich aan deze wettelijke eisen houdt, dan mag een werknemer op staande voet ontslagen worden.
Redenen voor ontslag
Er kunnen verschillende reden zijn waarom er ontslag dreigt voor een werknemer. Denk zoal aan:
- De werknemer heeft tegen de arbeidsvoorwaarden in gehandeld, door bijvoorbeeld:
- een andere werknemer fysiek of mentaal te mishandelen,
- vaak te laat te komen,
- werkweigering,
- geheimhoudingsplicht te schenden.
- diefstal te plegen,
- te frauderen.
- De werknemer heeft op een andere manier de wet overtreden;
- Er is sprake van bedrijfsschadende onbekwaamheid.
Lees hier over de 10 meest voorkomende redenen voor ontslag op staande voet.
Om aan de wettelijke eisen voor ontslag op staande voet te voldoen, moet er sprake zijn van bijvoorbeeld de bovenstaande situaties. Vervolgens moet dit ontslag onverwijld worden uitgevoerd: er mag nauwelijks tijd mag zitten tussen de desbetreffende situatie en het ontslag. Zoals eerder aangegeven moet een werkgever dan ook duidelijk vertellen wat de reden van het ontslag is. Zodra de situatie aan al deze voorwaarden voldoet, kan het ontslag in gang worden gezet.
Ontslag op staande voet aanvechten
In het geval van schade (fysiek of anders) kan er aanspraak worden gedaan op een vergoeding die de werknemer aan de werkgever moet betalen. Als de werknemer het echter niet eens is met het ontslag en/of de boete, dan kan binnen twee maanden bezwaar worden gedaan bij de rechter. Daarnaast kan de werknemer ook een schadevergoeding aanvragen. Zorg dus dat het ontslag gegrond is.
Arbeidsrechtadvocaat Utrecht en Amsterdam
Bent u op staande voet ontslagen en bent u het daar niet mee eens? Of heeft u andere vragen over ontslag op staande voet? Dan kunt u ervoor kiezen om dit ontslag aan te vechten.
Bent u op zoek naar juridische expertise op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor meer informatie over hoe wij u kunnen bijstaan. Bent up op zoek naar juridische ondersteuning in Amsterdam? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam.
Een arbeidsrechtadvocaat van Joosten Advocaten staat u graag bij gedurende de gehele procedure. Wij gaan voor maximaal resultaat in de onderhandelingen. Neem contact op voor meer informatie of om uw situatie te bespreken.