Joosten Advocaten in artikel NRC over sildenafil

Floortje Bol Juridisch medewerker

Frans Joosten, letselschade advocaat bij Joosten Advocaten, is door NRC geïnterviewd over het aanspannen van een procedure door ouders van overleden sildenafil-baby’s.

Sildenafil, beter bekend als viagra, is een middel waarmee het academisch ziekenhuis Amsterdam UMC onderzocht of het groeiachterstanden van baby’s kon verhelpen. Bij deze onderzoeksgroep overleden relatief veel meer baby’s dan bij de controlegroep waarbij de moeders placebopillen slikten.

Het artikel is hier te lezen: “Dat sildenafil gevaarlijk kon zijn, bleek nergens uit” (25 juli 2018)

Het is nog niet bekend of de gedupeerden van het onderzoek een zaak aanspannen. Als de ouders van overleden baby’s een procedure willen starten, wacht hun een lange en moeilijke juridische strijd.

De kans op succes is klein, zegt advocaat Frans Joosten die gespecialiseerd is in letselschade en verzekeringsrecht, want dit soort medische zaken ligt complex: „De bewijslast ligt bij de patiënt. Die moet bewijzen dat de dokter een fout heeft gemaakt en dat daardoor de schade is ontstaan. Ook moet aangetoond worden dat niet alle informatie die bekend was bij de dokter tijdig doorgegeven is aan de patiënt.” Zo’n procedure duurt volgens de advocaat al snel vijf tot zes jaar. „Dat is bijna ondoenlijk voor de ouders: juridisch en emotioneel.”

Bij medische fouten is het gebruikelijk dat het ziekenhuis of de verzekeraar met de gedupeerde afspraken maakt over een schadevergoeding. „Die ligt meestal tussen de 5.000 en 10.000 euro”, zegt Joosten. In dit geval zouden de ouders van een overleden baby recht hebben op maximaal 20.000 euro en de kosten van de begrafenis, stelt Joosten. „Maar de kans dat gedupeerden dit bedrag krijgen is klein.”

Veel van zijn cliënten doen het niet voor het geld. „Ze willen voorkomen dat een dokter ermee wegkomt en dezelfde fout in de toekomst nogmaals plaatsvindt.” Desondanks waarschuwt Joosten voor het „juridiseren” van medisch onderzoek: „Als elk medisch onderzoek een claim kan verwachten, begint niemand een onderzoek. En stel dat er gevraagd wordt: is er een dokter in de zaal? Dan zouden alle dokters onder de tafel duiken.”

Meer informatie? Neem contact op met Joosten Advocaten.