Medicijnen vaak niet volgens richtlijn verstrekt

Frans Joosten Advocaat letselschade, verzekeringsrecht en arbeidsrecht, oprichter

Patiënten krijgen vaak niet de medicijnen voorgeschreven die ze volgens de richtlijnen zouden moeten krijgen. Artsen schrijven regelmatig middelen voor die minder veilig zijn dan het medicijn dat volgens de richtlijn verstrekt zou moeten worden.

Deskundigen willen dat huisartsen voortaan alleen nog maar medicijnen volgens de richtlijn voorschrijven. Dus geneesmiddelen met de laagste risico’s.

Nu is het nog vaak zo dat farmaceutische bedrijven proberen de huisarts over te halen hun middel voor te schrijven. Soms wil de patiënt ook zelf liever een ander medicijn dan de richtlijn voorschrijft. Bijvoorbeeld vanwege goede ervaringen van andere patiënten of op basis van informatie verkregen via internet.

Anticonceptiepil vaak niet volgens richtlijn voorgeschreven

Voorbeelden van medicijnen waar vaak niet de richtlijn wordt gevolg zijn de anticonceptiepil en pijnstillers. Zo kwam recent in het nieuws dat de veelgebruikte Diane-35 anticonceptiepil trombose zou kunnen veroorzaken. Vaak zijn de risico’s die een medicijn zou kunnen veroorzaken klein (één op tienduizend).

Letselschadeadvocaat bij klachten na medicijn voorschrift

Heeft u een medicijn voorgeschreven gekregen en zijn daardoor bij u ernstige klachten ontstaan dan is het verstandig om contact op te nemen met één van onze letselschade advocaten. Mogelijk heeft u recht op een letselschadevergoeding.