Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Een werkgever moet zich tijdens een sollicitatiegesprek met potentiële werknemers houden aan bepaalde plichten. Zo mogen bepaalde vragen niet gesteld worden, omdat hij of zij niet alles van de sollicitant hoeft te weten.

De vragen die gesteld mogen worden, moeten relevant zijn voor de functie waarop de sollicitant solliciteert. 

Welke vragen mogen volgens de wet niet gesteld worden?

Verboden vragen tijdens sollicitatiegesprek

Er zijn meerdere verboden vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Deze vragen kunnen namelijk leiden tot discriminatie.

Het gaat om vragen die betrekking hebben op de volgende zaken:

  • Zwangerschap
  • Godsdienst
  • Seksuele geaardheid
  • Gezondheid/medische details
  • Politieke gezindheid
  • Burgerlijke staat
  • Financiële situatie

Tijdens het sollicitatiegesprek mogen dus bijvoorbeeld niet de vragen “ben je zwanger” of “ben je getrouwd” gesteld worden.

Uitzonderingen op de regel

Er is een aantal uitzonderingen waarin enkele van bovenstaande vragen toch gesteld kan worden. Zo kan voor een functie waar een goede gezondheid noodzakelijk is, zoals bij fysiek zware beroepen (bouw, scheepvaart, luchtvaart), wel gevraagd worden naar iemands gezondheid. Het is dan zelfs mogelijk om sollicitanten een keuring te laten ondergaan door middel van preventie medisch onderzoek (PMO). Dit moet wel al aangekondigd zijn in de vacature.

Andere uitzonderingen zijn bijvoorbeeld vragen die gesteld worden over iemands gezondheid of afkomst om op deze manier juist positief te kunnen discrimineren. Positieve discriminatie komt bijvoorbeeld voor als er binnen een bedrijf functies zijn die geschikt zijn voor mensen met een bepaalde handicap of als er binnen het bedrijf een maatregel is genomen om etnische minderheden meer werkgelegenheid te bieden.

Plichten werknemer

Niet alleen de werkgever maar ook de werknemer heeft bepaalde plichten tijdens het sollicitatiegesprek. Zo is hij of zij verplicht om zelf relevante informatie te verstrekken en verplicht om vragen eerlijk te beantwoorden.

Als een werknemer tijdens het sollicitatiegesprek heeft gelogen over zaken die van invloed zijn op de uitoefening van de functie, dan riskeert hij of zij een ontslag op staande voet.

Meer weten?

Wilt u meer weten of de rechten en plichten van werknemer en werkgever tijdens een sollicitatiegesprek? Bekijk dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht om te begrijpen hoe wij u kunnen helpen. Als u ook geïnteresseerd bent in de rol van een arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam, kunt u onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam raadplegen.

Of wilt u direct en vrijblijvend contact met een arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat? Joosten Advocaten helpt u graag verder. Vul het contactformulier in of bel 020 – 330 79 50.