Concurrentiebeding omzetten naar relatiebeding: wanneer en hoe?

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Door middel van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst wordt een werknemer verboden om na beëindiging van het arbeidscontract bepaalde concurrerende werkzaamheden te verrichten. Dit geldt zowel voor werknemers als zelfstandigen.

Over het concurrentiebeding

Met een concurrentiebeding probeert een werkgever te voorkomen dat een werknemer de opgedane kennis meeneemt naar een concurrerend bedrijf of gebruikt om een eigen concurrerend bedrijf op te zetten. Het concurrentiebeding is dus bedoeld voor de periode na afloop van een arbeidscontract.

Voorwaarden

Het concurrentiebeding is niet altijd zomaar toegestaan. Zo kan het bijvoorbeeld enkel worden opgenomen in een contract voor onbepaalde tijd. Verder zijn er nog meer voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat het concurrentiebeding rechtsgeldig is. Lees hiervoor onze blog: Het concurrentiebeding: de voorwaarden voor geldigheid.

Concurrentiebeding beperkt de arbeidskeuze

Een concurrentiebeding kan een werknemer behoorlijk beperken als hij op zoek is naar ander werk. Als de werknemer ondanks het concurrentiebeding toch bij een concurrent gaat werken, loopt hij het risico op een boete.

Als u ontslagen wordt, kunt u als werknemer vragen of het concurrentiebeding kan komen te vervallen. Ontslagen worden is al een heftige gebeurtenis en het is daarom redelijk dat u vervolgens niet ook nog beperkt wordt in het vinden van nieuw werk. In de meeste gevallen gaat de werkgever hier dan ook mee akkoord.

Concurrentiebeding omzetten in relatiebeding

Indien u zelf ontslag neemt zal een werkgever een concurrentiebeding natuurlijk niet snel laten vervallen. Als u het gevoel heeft dat het concurrentiebeding u in de weg zit voor het vinden van nieuw werk, dan is het verstandig om met de werkgever te overleggen of het concurrentiebeding kan worden omgezet naar een relatiebeding.

Met een relatiebeding kunt u wel bij de concurrent werken of een eigen concurrerend bedrijf opstarten, maar mag u geen zakelijk contact hebben met klanten of relaties van de werkgever waarmee het relatiebeding is aangegaan. Met een relatiebeding heeft u dus meer vrijheid.

Verzoek tijdig voorleggen aan werkgever

Als u besluit dat u het concurrentiebeding wil laten omzetten naar een relatiebeding is het verstandig om tijdig het gesprek aan te gaan met uw werkgever, liefst nog voordat u uw ontslag indient. Als u al aan de slag gaat bij een nieuwe concurrerende werkgever voordat uw oude werkgever akkoord is, riskeert u een boete. Het relatiebeding werkt namelijk niet met terugwerkende kracht.

Zorg er altijd voor dat nieuwe afspraken goed worden vastgelegd in een nieuw arbeidscontract. Het is verstandig om hierin ook een lijst op te nemen met welke relaties u niet mag benaderen.

Concurrentiebeding aanvechten

Wilt u graag dat het concurrentiebeding komt te vervallen of omgezet wordt naar een relatiebeding, maar komt u er met uw werkgever niet uit? Dan kunt u een kort geding starten en de zaak voorleggen aan de rechter. Het is verstandig om eerst juridisch advies in te winnen bij een arbeidsrechtadvocaat.

Arbeidsrecht advocaat

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat om u te helpen met een geschil over het concurrentiebeding? De arbeidsrecht advocaten van Joosten Advocaten staan zowel werknemers als werkgevers bij. Wij helpen u graag. Neem contact met ons op en we bekijken wat we voor u kunnen betekenen.