Re-integratie: wat is het verschil tussen Spoor 1 en Spoor 2? 

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Is een werknemer langdurig ziek? Dan moeten werkgever én werknemer aan de slag met een re-integratie traject, met als doel een werknemer die langdurig ziek is weer succesvol te laten deelnemen aan het werkende leven. 

Een belangrijk aspect van dit re-integratieproces in Nederland is het onderscheid tussen Spoor 1 en Spoor 2. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen de re-integratietrajecten Spoor 1 en Spoor 2 en de rol van het UWV. 

Wat is Spoor 1 en Spoor 2 in re-integratie?

Spoor 1

Spoor 1 verwijst naar het eerste re-integratietraject binnen de eigen organisatie van de zieke werknemer. Het doel is om de werknemer weer aan het werk te krijgen in zijn of haar oorspronkelijke functie óf middels aangepast werk binnen hetzelfde bedrijf. Dit traject begint zodra een werknemer zich ziek meldt en er wordt gekeken naar mogelijkheden voor re-integratie binnen de vertrouwde werkomgeving.

Spoor 2

Spoor 2 gaat van start wanneer betwijfelt wordt of re-integratie binnen de eigen organisatie haalbaar is. In dit geval wordt er gezocht naar passend werk buiten de huidige werkgever, bijvoorbeeld bij een andere werkgever of in een aangepaste functie. Het Spoor 2 traject wordt ingezet om de werknemer te begeleiden naar alternatieve mogelijkheden voor werk en valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Re-integratie Spoor 1 en 2 bij het UWV

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) speelt een belangrijke rol in het re-integratieproces. Het UWV beoordeelt namelijk of werkgever en werknemer voldoende inspanningen leveren om de re-integratie te laten slagen. In het geval van Spoor 1 en Spoor 2 ontvangt het UWV informatie over de voortgang van het re-integratietraject.

Spoor 1 bij het UWV

Het UWV beoordeelt of werkgever en werknemer voldoende inspanningen leveren om de re-integratie binnen de eigen organisatie te laten slagen. Het doel is om de werknemer zo snel en effectief mogelijk terug te laten keren naar zijn of haar eigen werkplek.

Spoor 2 bij het UWV

Wanneer Spoor 1 niet succesvol blijkt, wordt het Spoor 2 traject ingezet. Het UWV beoordeelt of de werkgever voldoende inspanningen levert om de werknemer te begeleiden naar passend werk buiten de eigen organisatie. Hierbij wordt gekeken naar de acties die zijn ondernomen om de werknemer te re-integreren in Spoor 2.

Neem contact op met Joosten Advocaten

Bent u ziek gemeld en wordt er een Spoor 1 traject gestart? Of heeft u vragen over de procedure van het Spoor 2 traject? Neem contact op met de advocaten van Joosten Advocaten. We helpen u graag.

Lees ook: Spoor 2 traject: wat is het?