Blessures door druk in topsport: zelf aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Als topsporter staat u onder druk. Druk om te presteren, het uiterste uit uzelf te halen en u te blijven ontwikkelen. En dat terwijl iedereen toekijkt en anderen afhankelijk zijn van uw prestaties. Contracten, sponsors, verenigingen of fans: uit alle hoeken wordt er op u gelet.

Het blijkt vaak dat een (beginnend) topsporter ‘wordt geleefd’. Er worden continu grenzen overschreden, waarbij het gevaar op een blessure altijd in de buurt is. En een blessure kan zorgen voor grote financiële schadeposten. Wie is er dan aansprakelijk voor de gevolgen?

Sportrecht

Bij professioneel sporten komen verschillende rechtsgebieden kijken. Als sporter heb je bijvoorbeeld veel te maken met contracten en ondernemingsrechten. Helaas is ook letselschade vaker van toepassing bij sporters.

We schreven al eerder een blog over aansprakelijkheid tijdens het sporten. Bij deelname aan een teamsport is het vaak zo dat beide partijen verantwoordelijk zijn voor de eigen schadeposten, maar niet altijd.

Bij professioneel sporten kunnen de schadeposten soms nog groter zijn, en is een goede juridische verdediging van groot belang.

Druk zorgt voor letsel

Ondanks dat een topsporter zich bewust is van de mogelijkheden van haar of zijn lichaam, komt letsel in topsport vaak voor. Zo kan hoge druk zorgen voor overbelasting met letsel tot gevolg, of kan er tijdens het uitoefenen van de sport een ongeval ontstaan.

Coach zet druk: ook aansprakelijk?

In veel gevallen is de coach van een topsporter degene met het nauwste contact en de meeste invloed. Een topsporter leeft vaak naar de regels van de coach. Is deze dan ook aansprakelijk te houden voor eventuele lichamelijk gevolgen?

Topsport zorgt voor grote schadeposten

Wanneer u als topsporter betrokken raakt bij een ongeval met letselschade zonder dat dit gerelateerd is aan uw werk, kan dit ook grote gevolgen hebben. Een auto-ongeluk met gevolgen voor uw mobiliteit heeft vaak ook gevolgen voor uw carrière in de topsport, bijvoorbeeld.

Zorg voor de beste bijstand

Wanneer u (als topsporter) betrokken raakt bij een ongeval of letselschade, wilt u dat de beste partij ingeschakeld wordt om op komen voor uw belangen. De letselschadeadvocaten van Joosten Advocaten kunnen u helpen.

Wij komen op voor uw belang en zijn ervaren met complexe letselschadezaken. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.