Busongeluk in IJtunnel

Maarten Dammingh

Op woensdagochtend zijn er in de IJtunnel in Amsterdam twee lijnbussen tegen elkaar aan gereden. Er zijn vier gewonden. Drie passagiers zijn met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Van het vierde slachtoffer is het letsel nog onbekend.

In mijn blog over het tramongeval in Amsterdam meldde ik al dat, als er een ongeval gebeurt terwijl u, als passagier, met het openbaar vervoer reist en u daardoor letsel en schade oploopt, de vervoerder vrijwel altijd aansprakelijk is. De schade moet vervolgens worden vergoed. Als passagier kunt u aan een dergelijk ongeval immers niets doen. U mocht ervan uitgaan dat u veilig naar de plek van bestemming zou worden gebracht.

De vervoerder heeft daarom een bijzondere zorgplicht voor de veiligheid. Ook als het ongeval is gebeurd door het niet functioneren van het voertuig of er sprake is van een tekortkoming van de bestuurder is de vervoerder aansprakelijk. Indien het ongeval (mede) is veroorzaakt door een fout van een andere weggebruiker dan kan ook deze derde aansprakelijk zijn. Het komt dus eigenlijk nooit voor dat u zelf met de schade blijft zitten.

Joosten Advocaten staat zeer regelmatig slachtoffers van ongevallen in het openbaar vervoer bij. Heeft u vragen of bent u zelf slachtoffer neem dan contact met ons op. Onze toegewijde advocaten voor verkeersongevallen zijn hier om u te helpen.