Eén procentroute misbruikt door werkgevers

Marcel Reus

Werknemers die ziek zijn geweest moeten zich weer beter melden als ze aan het werk gaan. Doen ze dat niet, dan zijn er werkgevers die ze in de bedrijfsadministratie voor 1 procent ziek houden. Dit kan uiteindelijk tot gevolg hebben dat de betreffende werknemers op hun salaris worden gekort of zelfs worden ontslagen.

Dit blijkt uit de vele klachten die zijn binnengekomen bij het Meldpunt Verzuimbegeleiding van FNV Bondgenoten. Er zijn werknemers die, zonder dat zij het zelf weten, al jaren voor 1 procent ziek worden gehouden omdat ze zich niet officieel hebben beter gemeld. Vervolgens krijgen zij na een aantal jaren 10 tot 30 procent minder salaris omdat ze nog steeds “ziek” zouden zijn. Na 2 jaar kan de werkgever deze werknemers ontslaan zonder extra kosten.

Volgens de FNV zijn er werkgevers die de één procentroute als sluiproute gebruiken om goedkoop van personeel af te komen. Werknemers weten vaak niet dat ze zich officieel weer beter moeten melden. Zij weten vaak ook niet dat ze als “ziek” staan geregistreerd. Als de zaak voor de rechter komt is het meestal moeilijk te bewijzen dat de werknemer weer helemaal beter is. Vaak is de arbeidsrelatie dan ook al zo ernstig verstoord dat de rechter op die grond de arbeidsovereenkomst ontbindt.

Bent u bang dat uw werkgever u ook administratief ziek houdt? Wilt u weten wat u het beste in deze situatie zou kunnen doen, of heeft u misschien andere vragen? Neem dan contact met ons op.