Letsel door productiefout: is de fabrikant aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Als u een product aanschaft, rekent u erop dat het veilig is. Maar wat als dat niet zo is? Als u letselschade oploopt door een productiefout, is de fabrikant hiervoor meestal aansprakelijk. U kunt dan een verzoek tot schadevergoeding indienen. Wij leggen u uit wanneer dit mogelijk is en hoe het in zijn werk gaat.

Letsel door een productiefout

Bij het kopen van een product moet u erop kunnen vertrouwen dat het veilig is. Maar het kan gebeuren dat u net een artikel hebt gekocht dat een productiefout bevat en dat u door gebruik van het product gewond raakt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Make-up die fikse huidproblemen geeft;
 • Een nieuwe auto of fiets met een kapotte rem;
 • Een keukenapparaat dat kortsluiting of een elektrische schok veroorzaakt.

Als u door gebruik van het product letselschade oploopt, kunt u de fabrikant aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen. Gebruikt u het product in uw privéleven? Dan kunt u de schade claimen als die hoger is dan €500,-.

Aansprakelijkheid bij een productiefout

Wie is er aansprakelijk voor uw letsel? Dat kunnen allerlei partijen zijn:

 • De eindfabrikant;
 • De importeur;
 • De producent van een onderdeel of zelfs grondstof in het product;
 • Het bedrijf dat het product niet produceert, maar wel zijn merknaam op het product plakt;
 • De partij die verantwoordelijk is voor de levering, als andere partijen niet bekend zijn.

Dit zijn dus de ontvangers van uw claim. Daarnaast is het belangrijk dat u het letsel kunt aantonen. Hiervoor levert u bewijs van de volgende zaken:

 • Het letsel. Maak foto’s van zichtbare verwondingen en bewaar alles wat te maken heeft met de behandeling, zoals verwijzingen van de huisarts en medicatie.
 • Het product. U moet kunnen aantonen dat het product niet goed is geproduceerd en dus gebrekkig is.
 • Het verband tussen de productiefout en het letsel. Het moet logisch zijn dat de productiefout heeft geleid tot deze specifieke verwonding.

Letsel door productiefout: rechtsbijstand door een letselschadeadvocaat

Het kan best complex zijn om de schadevergoeding goed in kaart te brengen. Joosten Advocaten heeft dan ook al talloze consumenten begeleid bij het indienen van hun schadeclaim.

Wij onderzoeken de aansprakelijkheid, helpen u de bewijsstukken te verzamelen en zorgen dat u geen schadeposten over het hoofd ziet. Dit vergroot de kans op een correcte schadevergoeding en u hebt een stuk minder omkijken naar het indienen van de claim. Zo kunt u zich volledig richten op uw herstel. De letselschadeadvocaten van Joosten Advocaten helpen u graag.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid van de fabrikant bij letsel? Neem gerust contact op voor een gratis persoonlijk advies.