Letselschade door kop-staartbotsing: wie is aansprakelijk?

Floortje Bol Juridisch medewerker

Het is een veelvoorkomende vorm van verkeersongevallen: de kop-staartbotsing. Bij een aanrijding met kop en staart botst een achterliggende auto op zijn voorligger: met de kop tegen de staart dus.

Een kop-staartbotsing kan (letterlijk) een grote schok opleveren. De bumpers van de auto incasseren de klap, waardoor de voertuigschade soms meevalt.

Echter, uw lichaam krijgt ook een klap. Dit kan klachten opleveren. U kunt ook fysieke klachten krijgen als er maar weinig schade aan de auto zichtbaar is. Bovendien kan het zijn dat fysieke klachten zich pas later openbaren.

Wie is er aansprakelijk bij letselschade door een kop-staartbotsing?

Achteropkomende automobilist is aansprakelijk

Bij een kop-staartbotsing is de achteropkomende automobilist in beginsel aansprakelijk voor het verkeersongeval. Hij heeft namelijk een verkeersfout gemaakt, door onvoldoende afstand te houden.

Als u door een aanrijding letsel heeft opgelopen, kunt u recht hebben op een schadevergoeding. Dit kunt u claimen door de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

De verzekeraar van de tegenpartij zal in veel gevallen proberen het tegendeel van uw klachten te bewijzen. Bijvoorbeeld middels een delta-v-onderzoek, of het verzamelen van andere bewijzen.

Mogelijke klachten na een kop-staartbotsing

Van de klap die een botsing van achteren veroorzaakt, kunt u flink last hebben. Vlak na een ongeval kunt u al klachten krijgen.

Soms lijken dit maar lichte symptomen die worden geweten aan de schok of stress. Toch kan dit ook de voorbode van een whiplash zijn. U kunt veel (lichte) klachten hebben na een aanrijding, bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn
  • Nekklachten
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid en/of duizeligheid
  • Oog- of oorpijn

Al deze klachten kunnen mogelijk een gevolg van een whiplash zijn. Zorg dat u na een aanrijding uw klachten serieus neemt en direct een dokter bezoekt.

Bezoek een arts na een verkeersongeval

Het bezoeken van een arts doet u in eerste instantie uit uit medisch oogpunt, maar ook voor het aanleggen van een medisch dossier. Het medisch dossier kan in een later stadium dienen als bewijs voor de aansprakelijke verzekeraar, mochten de klachten aanhouden of zich verder ontwikkelen.

Veroorzaker aansprakelijk stellen

Wanneer u slachtoffer bent geworden van een kop-staartbotsing waarbij u letselschade heeft opgelopen, kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw schadeposten.

Bij Joosten Advocaten zijn we ervaren in het verhalen van letselschade. We bieden u begeleiding tijdens het proces en hebben als doel om voor u een maximale schadevergoeding te verkrijgen.

Wist u dat de kosten van een letselschadeadvocaat ook kunnen worden verhaald op de aansprakelijke partij? Zo is bijstand van een advocatenkantoor in veel gevallen helemaal kosteloos.

Letselschade advocaat in Utrecht en Amsterdam

Heeft u te maken met letselschade door een kop-staartbotsing? Een letselschadeadvocaat van Joosten Advocaten helpt u graag met de afwikkeling van uw letselschadezaak.

Neem contact met ons op voor advies over het afhandelen van uw letselschade.