Ook vrije advocaatkeuze bij UWV procedures

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Het Europese hof van justitie heeft begin april een belangrijke uitspraak gedaan voor mensen met een rechtsbijstandsverzekering.

In geval van een gerechtelijke of administratieve procedure mag iemand met een rechtsbijstandsverzekering  volgens de wet op kosten van de verzekeringsmaatschappij een externe advocaat inschakelen (vrije advocaatkeuze).

Valt de ontslagprocedure bij het UWV onder de vrije advocaatkeuze?

Onduidelijk was of de ontslagprocedure bij het UWV onder de vrije advocaatkeuze viel. Als dat zo zou zijn dan zou de rechtsbijstandsverzekeraar de kosten voor  het inschakelen van een advocaat tijdens deze procedure moeten vergoeden.

De rechtsbijstandsverzekeraar vond dat de ontslagprocedure bij het UWV geen administratieve procedure was in de zin van de wet. De kosten voor een zelf ingeschakelde advocaat bij een ontslagprocedure bij het UWV zouden ze daarom niet hoeven te vergoeden.

Het Europese hof oordeelde echter dat de ontslagprocedure bij het UWV wel onder het begrip administratieve procedure valt. Rechtsbijstandsverzekeraars moeten daarom nu dus ook de kosten voor het inschakelen van een externe advocaat bij een ontslagprocedure bij het UWV vergoeden.

De rechtsbijstandsverzekeraar die bij de zaak van het Europese hof betrokken was, geeft nu ook op haar website aan dat zij de kosten van een externe advocaat bij ontslagprocedures bij het UWV voortaan zal vergoeden (mits redelijk en noodzakelijk).

Arbeidsrechtadvocaat in Utrecht en Amsterdam

Voor diepgaande informatie over arbeidsrechtelijke kwesties in Utrecht, raden we u aan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht te lezen. Wilt u meer weten over arbeidsrechtelijke kwesties in Amsterdam? Dan raden we u aan ons artikel over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Heeft u vragen over de vergoeding van de advocaatkosten of heeft u andere vragen, neem dan contact met ons op of stuur mij een e-mail.