Transitievergoeding: werkgever moet meewerken aan beëindiging slapende dienstverbanden

Pierre van Geffen Advocaat arbeidsrecht

Het was jarenlang een groot probleem: de slapende dienstverbanden. Werkgevers weigerden om hun werknemers na 2 jaar ziekte te ontslaan, zodat ze de werknemers de transitievergoeding niet hoefden te betalen.

Aan deze praktijk zal nu grotendeels een einde komen. De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 namelijk geoordeeld dat wanneer werknemers na 2 jaar ziekte hun werkgevers vragen om ontslag, de werkgever daarop moet ingaan. En de werkgever moet de werknemer dan ook de transitievergoeding betalen. Langdurig arbeidsongeschikten kunnen zo na jarenlange onzekerheid eindelijk aanspraak maken op de transitievergoeding.

Overigens kunnen werkgevers de transitievergoeding voor zieke werknemers weer terugvragen bij het UWV. Deze aanvraag kunnen ze indienen vanaf 1 april 2020.

Klik hier om de uitspraak van de Hoge Raad te lezen.

Bent u op zoek naar professioneel advies op het gebied van arbeidsrecht in Utrecht? Lees dan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Utrecht voor waardevolle inzichten. Voor vergelijkbare informatie over arbeidsrecht in Amsterdam, raden we u aan onze pagina over arbeidsrechtadvocaat in Amsterdam te lezen.

Wilt u weten of u ook aanspraak kunt maken op de transitievergoeding? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten. Vul het contactformulier in of bel voor vrijblijvend advies naar 020 – 330 79 50.