Voedselvergiftiging; 8 miljoen dollar schadevergoeding

Frans Joosten Advocaat letselschade, verzekeringsrecht en arbeidsrecht, oprichter

Voedselvergiftiging is de term voor een plotseling optredende ziekte die wordt veroorzaakt door voedsel of drank dat besmet is met een giftige stof of een infectieus organisme.

Gewoonlijk zijn de verschijnselen beperkt tot het spijsverteringskanaal. Soms kan voedselvergiftiging echter leiden tot ernstige symptomen. Zoals in het geval van het Australische meisje dat een bloedvergiftiging opliep door salmonella in het voedsel.

In 2005, het meisje was toen 7 jaar, werd ze ernstig ziek na het eten van een Chicken Twister Wrap bij Kentucky Fried Chicken (KFC).  De kip was besmet met salmonella. Hierdoor liep ze een bloedvergiftiging op die leidde tot een septische shock. Het meisje liep hierdoor een hersenbeschadiging op, is nu spastisch en kan niet goed praten.

De werknemers van KFC hadden de hygiëneregels niet goed in acht genomen waardoor er een salmonella besmetting kon ontstaan.

De rechtbank in Australië oordeelde dat het meisje hierdoor ziek was geworden en veroordeelde KFC tot het betalen van 8 miljoen dollar aan schadevergoeding (ruim 6 miljoen euro).

Bent u ziek geworden doordat er onveilig is omgegaan met voedsel, neem dan contact met ons op.