Whatsappbericht bewijs in ontslagzaak

Alex Verhoeven Advocaat letselschade, mede-oprichter

Een werkneemster heeft aan het eind van de werkdag boos haar kantoor verlaten. Bij vertrek riep ze dat het werk niets voor haar was, dat ze het niet meer wilde en er mee ging stoppen. Haar werkgever stuurde haar vervolgens een brief met de bevestiging van het ontslag. De werkneemster stelt echter geen ontslag genomen te hebben. Zij heeft zich de volgende dag ziek gemeld door middel van een whatsapp bericht.

De werkgever stelt het bericht niet te hebben gezien. De zaak komt voor de kantonrechter. De kantonrechter vindt dat de werkgever had moeten onderzoeken of de werkneemster wel ontslag wilde nemen. Haar uitlatingen kwamen voort uit een gespannen situatie.  Bovendien had de werkneemster zich ziek gemeld via een whatsapp bericht. De kantonrechter wijst op de twee vinkjes naast het bericht waaruit blijkt dat het bericht op het toestel van de werkgever is aangekomen. Uit het bericht had de werkgever kunnen en moeten afleiden dat de werkneemster geen ontslag wilde. De werkgever moet de werkneemster alsnog gemist salaris en vakantiegeld uitbetalen.

Whatsapp geeft zelf in haar voorwaarden aan dat twee vinkjes wil zeggen dat het bericht is afgeleverd maar niet dat het bericht ook gelezen is. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een whatsapp bericht als bewijs in een ontslagzaak werd gebruikt.

Heeft u vragen over dit onderwerp of heeft u andere vragen over ontslagrecht, neem dan gerust contact met ons op.