Wie is er aansprakelijk voor de schade in Haren?

Frans Joosten Advocaat letselschade, verzekeringsrecht en arbeidsrecht, oprichter

Een 16 jarig meisje uit Haren wilde via Facebook haar vrienden uitnodigen voor een privéfeestje. Per ongeluk stuurde ze haar uitnodiging naar tienduizenden ander mensen op Facebook.

Hoewel bekend was dat er geen feest zou zijn kwamen er toch duizenden jongeren op het “feestje” af. Het “feestje” monde uit in rellen en vernielingen.

Verzekeraars schatten dat de schade in Haren in de miljoenen euro’s loopt.
Op wie is de ontstane schade te verhalen?

Op internet zijn veel filmpjes en foto’s met de relschoppers te zien. Deze relschoppers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor (een groot deel van) de schade. Als ze in een groep hebben opgetreden kunnen ze voor de hele schade aansprakelijk worden gesteld. Onderling moeten ze dan uitmaken voor welk deel van de schade ze aansprakelijk zijn.

Verzekeringsmaatschappijen zullen naar alle waarschijnlijkheid proberen de daders op de foto’s & filmpjes te identificeren en vervolgens aansprakelijk te stellen. Dat is in het verleden ook gebeurd bij voetbalvandalen. Verzekeraars zullen proberen de volledige schade op deze daders te verhalen.

Aanwezigheid in een groep van relschoppers is genoeg om aansprakelijk te zijn. Dus ook al heb je niet echt iets gedaan, als je in de groep aanwezig was dan ben je toch aansprakelijk. Er moet wel een relatie zijn tussen jou en de groep.

Het meisje dat het bericht op Facebook zette, is in principe niet aansprakelijk. Op Facebook is het wel erg gemakkelijk om fouten te maken bij het plaatsen van berichten. Facebook zou hier eigenlijk iets aan moeten doen. Er zouden bijvoorbeeld betere waarschuwingsmeldingen moeten komen bij het plaatsen van berichten.

Terwijl al duidelijk was dat er geen feest zou zijn en de lokale overheid er zelfs op had aangedrongen niet naar Haren te komen, heeft een aantal radiostations mensen opgeroepen om toch naar Haren te gaan. Deze oproep zou onder uitlokking kunnen vallen. De radiostations die de mensen hebben opgeroepen hebben als het ware een groep geformeerd en dat zou kunnen vallen onder groepsaansprakelijkheid. Deze radiostations zouden in dat geval ook aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade. De stations hadden ook kunnen voorzien dat er rellen zouden kunnen ontstaan omdat een dergelijke situatie zich al eens eerder heeft voorgedaan.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Wij zijn over dit onderwerp ook in het radiopogramma van BNR geweest. Klik hier om het fragment te beluisteren.